Pagariametit pidav sakslanna Cornelia Schloesser kirjeldas tema töökojaga juhtunut France24-le: "Ainult minutite jooksul oli meil laine majas." Kolmapäeval Schuldi linna saabunud tulvavesi hävitas sada aastat püsinud pereäri.

"Viimased 48 tundi on olnud kui õudusunenägu. Kõnnime ühe koha peal ringiratast ja ei saa midagi teha," ütles naine vaadeldes ümbritsevat väändunud metalli, klaasipuru ja puitu, mis oli kuhjunud varem tema poe asukohaks olnud paika.

Olukorrast väljatulemine võtab kaua aega. "Meie ülesande raskus on üüratu," ütles Ruhri piirkonnas asuva Solingeni linnapea Tim Kurzbach. Katastroofi ulatus polegi veel lõpuni selge. Täie pildi ettesaamist takistavad katkenud sidekanalid ning üleujutustest puudutatud ala suurus. "Tuleb eeldada, et leiame veel hukkunuid," ütles Põhja-Reini-Vestfaali liidumaal asuva Erftstadti linnapea Carolin Weitzel.

Miks hoiatused inimesteni ei jõudnud?

Niivõrd ulatuslikud tulvaveed ei ole piirkonnas tavapärased ning paljud inimesed ei olnud nendeks valmis. "Hoiatused selle kohta, et saabumas on väga tõsise ulatusega vihm ja veetõus, läksid välja," ütles professor Hannah Cloke Euroopa tulvavete teavituse keskusest BBC-le. "Seejärel on riiklike võimude kohustus võtta see info ja panna see töösse," lisas ta.

Clarke arvas, et kohati ei toiminud inimeste teavitamise süsteem nii, nagu pidanuks. "On ka kohti, kus hoiatused ei jõudnud inimesteni ning nad ei teadnud, mis juhtuma hakkab," lisas ta. "Me ei tohiks 2021. aastal enam selliseid ohvrite numbreid näha. See on lihtsalt vastuvõetamatu. Süsteemis on midagi valesti," tõdes Clarke. Tema sõnul on Saksamaa sisene hoiatussüsteem liialt killustatud.

Saksa ilmateenistuse pressiesindaja nägi halvasti toime tulnud hoiatussüsteemi lülisid allpool riiklikku tasandit. Ta tõi välja, et äärmuslikus mahus sademete kohta väljastati mitu hoiatust ning et teised ametid pidanuks tegelema inimeste hoiatamise, evakueerimise või muude meedetega.