Kolmapäeval alustas Estonia vraki juurde saadetud meeskond allveerobotitega uuringuid laeva vööri paremas pardas. Uuriti ka laeva põhja ning ahtrit.

Neljapäeval jätkati allveerobotiga tehtavate uuringutega. Keskenduti parema parda vigastusele, mille pikkuseks mõõdeti 22 meetri ja kõrguseks neli meetrit. "Vigastuse puhul on tegemist rebenditega ja ulatuslike välisplaadistuse ja sisekonstruktsiooni deformatsioonidega," kirjeldas Arikas.

Vigastuste põhjuste kohta rääkis Arikas: "Vigastused on põhjustatud mittekorrapärase välise keha poolt, vigastuste ala vastas on arvatavalt graniidipaljand. Vigastuste vaatluse põhjal geomeetria ühtib graniidipaljandi geomeetriaga."

Allveerobotiga pääseti ka laeva sisse, kus nähti autosid autotekil.

Allveerobotiga uuriti vöörirampi, mis erinevalt varasemast teadmisest nüüd laeva küljest lahti on tulnud. "Tuvastasime, et vöörirambi parema parda väike tükk on vöörirambi parema parda hinge küljes, samuti tuvastasime allveerobotiga, et rambi parema sisemise nurga tükk on puudu," rääkis Arikas.

Vöörirambilt tuvastati erinevaid vigastusi, suuremas osas paiknesid need rambi keskosas.

Ööl vastu reedet lõpetati uuringud ning meeskond alustas tagasiteed Tallinna sadamasse.

"Kui vaadata seda tegevusplaani, mis me 9. juulil lõplikult kokku leppisime, siis võin kinnitada, et kõik planeeritud tegevused on tänaseks päevaks täidetud," ütles Arikas.

"On väga palju pingutatud selle nimel, et töö oleks tehtud võimalikult kvaliteetselt ja läbipaistvalt," võttis ta ekspeditsiooni kokku.