Veel kaks päeva tagasi oli Sahhas Kaug-Idas leekides ligi 800 000 hektarit metsa. Äsja teatas Interfax, et nüüdseks on tuli levinud juba 1 536 000 hektarile, millest 1 323 000 hektarit on metsatulekahjud.

Kogu Venemaal on hetkel maastikupõlengud võtnud enda alla vähemalt 2 305 000 hektarit ehk üle 23 000 ruutkilomeetri suuruse maa-ala.

"Päästjad on viimase kahe kuu jooksul liikunud ühest piirkonnast teise ning hetkel hakkab olukord juba stabiliseeruma," kinnitas ametlikus avalduses Vene kriisiolukordade ministeerium.

Stabiliseeriumises muidugi nii kindel olla ei saa. Mõned päevad tagasi teatati, et Vene armee on saatnud päästjatele kustutustöödele abiks ka Iljušin Il-76 transpordilennukeid. Kõnealuses Sahhas, kus lõõmab tuli vähemalt 1 536 000 hektaril, kuulutati juba nädalaid tagasi välja eriolukord.
Eriolukord on kuulutatud välja veel seitsmes vene piirkonnas ning kõrgendatud valmisolek ligi 60 regioonis.

“Ebanormaalse kuumalaine tõttu on meil kõrge tuleoht juba üle kogu riigi,” sõnas teisipäevases sõnavõtus Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu.

“Sellel suvel püsivad õhutemperatuurid väga kõrged, 810 kraadi üle normi. On väga ebatavaline, et Siberi põhjaosas tõusevad temperatuurid üle 30 kraadi,” kommenteeris kuumalainet Vene hüdro- ja meteoroloogiakeskuse direktor Roman Vilfand.