Sellest hoolimata on nad siiski ühel meelel, et Venemaa ei tohi energiat oma naabrite vastu suunatud relvana kasutada, vahendab Reuters.

“Ka head sõbrad ei pea alati teineteisega nõustuma,” kinnitas president Biden pärast kohtumist Saksa liidukantsleriga. Kohtumisel arutati nii koroonapandeemiat, Hiina mõjuvõimu kasvu kui ka gaasijuhet Nord Stream 2. Viimane oli kahe liidri jaoks kõige vastuolulisem teema.

Merkeli kinnitusel peab Ukraina jääma ka edaspidi Venemaa gaasi transiidiriigiks: "Nord Stream 2 on lisaprojekt ja kindlasti ei asenda see kogu transiiti läbi Ukraina. Kõik muu tekitaks ilmselt palju pingeid," ütles Merkel.

Lähiajal valmiv Nord Stream 2 gaasijuhe liigub Venemaalt Saksamaale läbi Läänemere. USA on korduvalt rõhutanud, et gaasijuhe seab ohtu Euroopa energiajulgeoleku ja kahjustab Ukraina ja teiste Ida-Euroopa liitlaste huve, sest näiteks Ukraina jääks Nord Stream 2 tulekul tõenäoliselt ilma suurest hulgast praegustest transiidituludest.

Saksa liidukantsleri sõnul võivad Venemaad oodata tulevikus sanktsioonid, kui ta peaks rikkuma kokkulepet, mille kohaselt peab Vene gaas liikuma muu hulgas ka läbi Ukraina.

Nord Stream 2 projekti veavad Vene riigiettevõte Gazprom ja selle partnerid Läänes.

Varem olid Ühendriigid määranud sanktsioone ka plaanitava gaasijuhtme projektiga seotud Saksamaa osalistele, nüüd on need aga tagasi võetud. Bideni administratsioon on selgitanud, et Nord Stream 2 peatamiseks on juba liiga hilja, ning pärast Trumpi ametiaega proovitakse saavutada Saksamaaga taaskord paremad koostöösuhted.