Pressikonverentsil esinesid terviseameti peadirektor Üllar Lanno, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, COVID-19 vastase vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ja valitsust nõustava teadusnõukoja juht Irja Lutsar.

Üllar Lanno võrdles praeguseks Eestis rohkem kui 1200 surma põhjustanud pandeemiat Estonia katastroofiga, tuues välja, et surnud on 1994. aasta suurõnnetusega võrreldes üksjagu rohkemgi inimesi. "Kolmas laine on juba alanud," ütles Lanno ja viitas asjaolule, et 80 protsenti uutest haigusjuhtumitest on põhjustatud Indiast alguse saanud koroonaviiruse deltatüvest.

"Tahaks rääkida häid uudiseid, aga neid liiga palju ei ole," ütles Tanel Kiik. "Meil on kaks valikut: kas läheme piirangute teed või vaktsineerimise teed," ütles minister. Ta lisas, et vaktsineerimata inimestel ei ole ühtegi põhjust oodata.

Politico korrigeeris Eesti vaktsineerimise väljavaadet positiivsemaks

Irja Lutsar tõi välja ka helgema tõiga: "Kui üldse midagi positiivset näha, siis Ühendkuningriigis, kus nakatumine on juba kuus nädalat tõusnud, tõuseb haiglakoormus minimaalselt." Ta juhtis tähelepannu, et seal on ka suremus on pigem väike.

Vastuseks küsimusele sellest, kuidas saada vaktsineerimise tempo kõrgemaks, tõi Marek Seer välja erinevaid meetmeid, mida selleks kasutusele on võetud. Järjest enam saab vaktsineerida ilma eelregistreerimiseta, käima on pandud ka vaktsineerimisbuss.

Politico hinnangu järgi jääb Eesti vaktsineerimistempo vaid napilt alla sellele, mis tagaks ühiskonnas 70-protsendilise hõlmatuse saavutamise sügiseseks pööripäevaks 22. septembril. See tärmin on Euroopa Liidu riikide poolt kokku lepitud.