Riigi siseminister kinnitas, et neil õnnestus rünnak tagasi lüüa ning valitsusvägedel on piiripunkti üle kontroll, kuid Pakistani piirivalve sõnul lehvib linnas siiski Talibani valge lipp, vahendab France24.

Linna hõivamine tähistab vaid üht väikest osa Talibani võitudest pärast seda, kui liitlasvägesid hakati Afganistanist järjepanu välja tooma. Samas on see mitmete ekspertide hinnangul Talibani jaoks üks strateegiliselt olulisemaid Afganistani piirkondi.

Spin Boldakist teisel pool piiri asub Pakistani Belutšistani provints, kuhu on aastakümneid läinud pakku mitmeid mässajate juhte, rääkimata reservväelastest, keda seal majutatakse ning vajaduse korral Afganistani-sisestes lahingutes kaastakse. Piirilinnast viib kiirtee otse Pakistani suurimasse linna Karachi.

Belutšistanis käiakse aga ka meditsiiniabi saamas, ning provints pakub kaitset mitmetele sõja eest põgenenud perekondadele.

Kui väited kinnitust leiavad, ning Taliban on tõesti Spin Boldaki hõivanud, on Talibani käes juba mitu Afganistani võtmepiirkonda ja piiriületuspunkti naaberriikidega. Juuni lõpus hõivas Taliban peamise piirlinna Tadžikistaniga, Shir Khan Bandari.

Eelmisel nädalal teatas Taliban, et nende käes on tervelt 85 protsenti Afganistanist.

Pealtvaatajaks jäänud lääneriikides kardetakse enim rünnakut pealinnale Kabulile.