“Moskva ja Peking on laialt kuulutanud mitmete riikide heldekäelisest abistamisest COVID-19 vastases võitluses, kuid samas on neil sellega ka omad eesmärgid,” vahendab Interfax Maasi väljaütlemist. “Nad kasutavad oma vaktsiinivarusid, et saada nende riikide üle poliitiline mõjuvõim.”

Ta lisas, et Lääs ei peaks taolist teguviisi mitte ainult kritiseerima, vaid seda igal juhul ära hoidma, pakkudes hädas olevatele riikidele omapoolseid alternatiive.

Haas usub, et kui Euroopa ja USA suudavad pakkuda ja laiali saata oma vaktsiine nii paljudesse maailma piirkondadesse kui võimalik, ei õnnestu Hiinal ja Venemaal seeläbi oma poliitilist mõjuvõimu oluliselt suurendada.

Peking on Hiina võimude sõnul tänaseks annetanud koroonavaktsiine juba ligi 40-le Aafrika riigile.

Juuni lõpus väitsid Ukraina diplomaadid, et Hiina kasutab vaktsiine, mõjutamaks Ukrainat loobuma kriitikast Pekingi tegevuse kohta inimõiguste rikkumisel Xinjiangis.

Väidetavalt ähvardas Hiina toona, et kui Ukraina oma nime avalduselt ei eemalda, võidakse blokeerida vähemalt 500 000 doosi Ukrainale mõeldud Covid-19 vaktsiini kohaletoimetamine.