Sütikuks oli see, kui endine Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma andis end ööl vastu möödunud neljapäeva politsei kätte ja alustas talle mõistetud 15-aastase vangistuse kandmist.

Zuma mõisteti süüdi kohtu korralduse eiramises, kuna ta keeldus andmast tunnistusi tema valitsusaja korruptsiooniskandaale uurivale komisjonile.

Tema toetajad tulid tänavatele ning rahutused on aina kasvanud. Politsei on olukorra ohjamisega hädas. KwaZulu-Natali (Zuma kodukant) ja Gautengi provintsides on vahistatud üle 1200 inimese.

Protesteerijad on peamiselt rüüstanud erinevaid kauplusi ning rünnanud ka korravalvureid.

Politsei eest vastutav minister Bheki Cele ütles, et demokraatiat ei tohi naerualuseks muuta ning võimud teevad endast kõik, et vägivallale punkt panna. Ta kutsus demonstreerijaid üles rahulikule käitumisele. "Ükski asjaolu ei anna õigust vandaalitsemiseks ja seaduste rikkumiseks."

Zuma oli president aastatel 2009-2018. Ta oli rahva seas hinnatud, ent paljud ta patud tulid alles hiljem avalikuks. Zumat ootab veel vähemalt üks kriminaalsüüdistus seoses 1999. aastal Prantsuse relvafirmalt Thales väidetavalt saadud pistisega.