Äärmusühendus Taliban hoiatas täna Türgit, et riiki ootavad Afganistanis ees tagajärjed, kui Ankara jätab pärast USA vägede lahkumist osa sõdureid riiki Kabuli peamist lennuvälja valvama. Äärmuslaste hinnangul on antud lähenemisnurk taunitav ja sellele järgnevad tagajärjed.

Türgi on välja pakkunud, et jääb pärast NATO vägede lahkumist Kabuli lennuvälja käigus hoidma ja valvama. Mingit lõplikku otsust pole veel langetatud, sest Türgi ja USA peavad alles kokkuleppe finantsiliste, poliitiliste ja logistiliste aspektide üle läbirääkimisi, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

„Afganistani Islami Emiraat mõistab selle taunitav otsuse hukka," teatas Taliban. „Kui Türgi võimud ei vaata oma otsust üle ja jätkavad meie riigi okupeerimist, astub Islami Emiraat nende vastu sammu." USA vägede lahkumine järgmise kuu lõpus on Talibanile julgustavalt mõjunud, sest äärmuslased on teinud riigis uusi vallutusi ja kontrollivad oma sõnul 85 protsenti Afganistani territooriumist.

Praegugi toimuvad Kandahari provintsis kokkupõrked, teatas provintsinõukogu liige Attaullah Atta. Taliban üritas tungida ühte vanglasse, kuid katse löödi Atta sõnul tagasi. Sajad perekonnad on piirkonnast põgenenud.