Kuuba ametnikud süüdistasid pühapäeval riigis toimunud äärmiselt haruldastes võimuvastastes meeleavaldustes USA-d. Riigipea Miguel Díaz-Canel ründas oma sõnavõtus "häbiväärseid õigusrikkujaid", kes üritasid tema väitel murendada riigi kommunistlikku revolutsiooni.

Pühapäeval toimunud demonstratsioon oli ligi kolme aastakümne suurim, kirjutab Guardian.

USA riigipea Joe Biden kutsus saareriigi juhte üles kuulama oma kodanike selget nõudmist vabadusele. „Kuuba rahvas kaitseb vapralt oma põhi- ja üldisi õigusi," teatas Biden avalduses.

Esmaspäeva hommikul eetrisse lastud telepöördumises teatas hiljuti Raúl Castro kommunistliku partei eesotsas välja vahetanud Díaz-Canel, et demonstratsioonid toimusid USA ja sotsiaalmeedia mahitusel ja nende eesmärgiks oli külvata avalikku rahulolematult ja kukutada Kuuba režiim.

„Eilne lähenemine polnud rahumeelne," väitis 61-aastane Díaz-Canel ja kritiseeris osade meeleavaldajate täiesti labast käitumist, kes hävitasid riigipea sõnul autosid ja loopisid politseinikke kividega.

Siiski tunnistas Díaz-Canel, et protestijad väljendasid ka õigustatult muret toiduainete puuduse ja elektrikatkestuste pärast, kuid lisas, et nende probleemide põhjustajaks on USA sanktsioonid. „Rahulolematuse tundmine on õigustatud," sõnas Kuuba kommunistliku partei esimene sekretär.