Leedu hakkas Valgevene piirile täna tõket püstitama. Barjääri esimene osa on 500 meetrit pikk ja 1,8 meetrit kõrge, teatas Leedu armee pressiesindaja Ruta Montvile uudisteagentuurile Reuters.

Vilnius teatas piiritara püstitamise kavatsusest üleeile. LeeduValgevene piir jookseb 679 kilomeetril ning suur osa sellest paikneb hõredalt asustatud aladel ning metsades. Piirist on sel aastal üle tulnud 1500 inimest, kellest 900 saabus juuli esimese üheksa päeva jooksul.

Leedu peaminister Ingrida Šimonytė ütles täna Leedu rahvusringhäälingule, et ei usu, et Valgevene migrandivool iseenesest hääbub.

„Valgevene režiim teenib nende inimeste viisatasude eest raha ja tõenäoliselt saab neilt rohkemgi. Ilma täiendavate mõjutusvahenditega on raske oodata, et trend muutuks positiivseks," sõnas Šimonytė.
Leedu piirivalve koos kinni võetud illegaalsete piiriületajatega üleeile Kalviais.

Leedu peaministri sõnul on Valgevene pakkunud migrantidele ise lendu Minskisse, vähemalt ühe Leedusse jõudnud migrandi juurest leiti ka seda tõendav dokument. Enamik lende väljub Iraagi pealinnast Bagdadist, kuid inimesi saabub ka Türgist.

Valgevene otsustas mais, et laseb vastutasuks EL-i kehtestatud sanktsioonide eest migrantidel Leetu siseneda.

„Kui keegi arvab, et kavatseme piiri Poola, Leedu, Läti ja Ukrainaga sulgeda ja muutuda ise Afganistani, Iraagi, iraani, Süüria, Tuneesia ja teiste põgenike majutajaks, see eksib rängalt," teatas Valgevene riigipea Aljaksandr Lukašenka teisipäeval.

Lukašenka sõnul valvab Valgevene piiri vaid sedavõrd, kui seda on kasulik teha. „Kui keegi soovib enamat, oleme valmis läbirääkimislaua taha istuma ja asja arutama," lisas Lukašenka.