USA riigipea Joe Biden tõotas eile, et ei kavatse ameeriklaste järgmist põlvkonda Afganistani sõtta saata. Biden kinnitas, et USA tõmbab väed riigist 31. augustiks välja.

„Meie sõjaline missioon Afganistanis lõpeb 31. augustil," sõnas Biden. USA riigipea oli varasemalt öelnud lahkumiskuupäevaks 11. septembri, kuid Pentagon teatas sel nädalal, et 90 protsenti operatsioonist on juba tehtud.

Bideni sõnul ütlesid kõrged kaitseametnikud talle, et kiire väljatõmbumine on USA sõdurite kaitsmiseks kõige tõhusam meetod. Ka märkis Biden, et operatsioon pole seni maksma läinud ühegi ameeriklase elu. „Antud kontekstis võrdub kiirus ohutusega," ütles Biden.

USA sõjaväelased lahkusid möödunud nädalal oma põhilisest Afganistani õhubaasist Bagramist. Operatsioon toimus ööpimeduse varjus ja sedavõrd salaja, et isegi afgaani sõjaväelasi ei teavitatud sellest.

Erru läinud kindralmajor James Marks kommenteeris eile telekanalile CNN, et tema ei näe Afganistani lähitulevikus muud võimalust kui kodusõja puhkemine, mille käigus haarab äärmusühendus Taliban riigi olulistes piirkondades kontrolli enda jätte, kuid jätab piisavalt ruumi ka islamistliku terrori kasvulavaks.

Enne Bideni eilset sõnavõttu ütles Valge Maja pressesindaja Jen Psaki, et Afganistani kohta ei saa öelda, et missioon sai täidetud. „See on olnud 20 aastat väldanud sõda, mida pole sõjaliselt võidetud."