Mõned suhted toimivad nii päriselus kui ka internetis. Näiteks suhtleme oma sõprade ja perega aktiivselt ka interneti teel. Miski aga pole olulisem kui suhtlus pere ja sõpradega päriselus – sel viisil muutuvad suhted tugevamaks ja mõistetakse üksteist paremini. Internetis suheldes kaob ära kehakeel ning sõnadest (ja nende taga olevatest mõtetest) võidakse valesti aru saada.

Internetis suheldes tuleks järgida lihtsaid nõuandeid, nagu suhtle viisakalt ja ära jaga oma isiklikke andmeid internetisõpradega.

Kas netisõpru saab usaldada 100%?

Netisõbrad, keda sa päriselus ei tunne, võivad olla halbade kavatsustega. Internet salvestab kõik sinu toimingud – kõik pildid, kommentaarid ja vestlused jäävad internetti, isegi kui püüad neid kustutada. Seega tasub alati läbi mõelda, milliseid pilte jagad, mida oma sõpradega kirjutad ja milliseid kommentaare jätad sotsiaalmeedias. Pahatahtlikud inimesed võivad sinu jäetud pilte ja kommentaari kasutada sinu vastu.

Kui sa puutud kokku häiriva veebisisuga, siis tasub pöörduda selle infoga kas oma vanemate või õpetaja/noorsootöötaja poole, kes saab vajadusel sekkuda.

Ööpäev läbi saad helistada Lasteabi tasuta telefonile 116 111; Skype: Lasteabi_116111.

Laste antud soovitused internetis suhtlemiseks (ajakiri Märka Last 2/2019, lk 24)

  • Kõik, mida internetis näed ja kuuled, pole tõsi. Kui miski tundub kahtlane, kontrolli, kas infol on tõepõhi all.
  • Kui sul on paha tuju, vaata mõnda filmi või naljakat videot internetist ja hakkab kohe parem.
  • Kui klassi tuleb uus õpilane, saad talle tuttavaks saamise lihtsamaks teha, kui temaga internetis suhtlema hakkad.
  • Kui sul ei ole sõpru, võid internetist leida uusi sõpru. Aga kui lähed temaga esimest korda kohtuma, ütle vanematele, kuhu ja kellega sa lähed, ja võta keegi endaga kaasa.

Allikas: targaltinternetis.ee

Projekt valmib Delfi, Teeviit.ee, Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Haridus- ja Noorteameti koostöös.

Jaga
Kommentaarid