Otsus tehti teatavaks kolmapäeva pärastlõunal Venemaa välisministeeriumi kodulehel.

Teates kirjeldatakse, kuidas kolmapäeval kutsuti Venemaa välisministeeriumi vaibale sealse Eesti saatkonna poliitikadiplomaat Ulla Uibo. Venemaa esindajad mõistsid hukka Mart Lätte väidetava luuretegevuse.

Konsul Lätte kuulutati seejärel persona non grata'ks ning tal tuleb riigist 48 tunni jooksul lahkuda.

Venemaa laitis ka Eesti välisministeeriumi, kelle sõnul on Mart Lätte selline kinnipidamine FSB poolt provokatsioon ning tõendid osutusid võltsituteks.

Venemaa sõnul on vastuvõetamatu, et Eesti üritab Lätte väidetavat luuretegevust näidata vales valguses. "Rõhutasime, et me peame Tallinna ametlikku positsiooni küsimuses ääretult küüniliseks, kuivõrd meil on ümberlükkamatuid tõendeid Eesti diplomaadi tegevuse kohta, kes tabati otse teolt," seisab teates.

Eesti võib vastata samaga

Eesti välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Aari Lemmik tõdes ERR-ile, et Eesti võib vastuseks omakorda Venemaa diplomaadi välja saata.

"Rahvusvahelise suhtluse praktikas on tavaline, et selline väljasaatmine saab sümmeetrilise vastuse. Ka on osa diplomaatilisest tavast, et diplomaatide väljasaatmise detaile avalikkuses ei lahata," rääkis Lemmik.