"See tegevus ei ühildu diplomaatilise töötaja staatusega ja sellel on Venemaa suhtes selge vaenulik iseloom," teatas FSB Venemaa riiklikule meediale. "Diplomaadi suhtes rakendatakse rahvusvahelise õiguse normides sätestatud meetmeid," seisis Venemaa julgeolekuteenistuse FSB kodulehel avaldatud teates.

Välisministeeriumi andmetel oli Mart Lätte parasjagu töökohtumisel Peterburi Riiklikus Polütehnilises Instituudis, kui FSB ta pooleteiseks tunniks vahi alla võttis.

Välisministeeriumi sõnul on Lätte vastu esitatud süüdistused alusetud ning tõendid võltsitud. “See on järjekordne näide sellest, et Venemaa pole huvitatud sõbralikest suhetest naaberriikidega,” rääkis Delfile välisministeeriumi avalike suhete osakonna juht Aari Lemmik. “Eesti mõistab sellise provokatsiooni hukka."

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kirjutas ühismeedias, et kui Lätte Venemaalt välja saadetakse, peab Eesti samaga vastama.

"See provokatiivne samm Venemaa poolt kahjuks kinnitab mitte üksnes Eesti ja Venemaa, vaid ka Vene-Lääne suhetes valitsevat sügavat madalseisu. Kui meie diplomaat saadetakse Venemaalt välja, ei jää Eestil üle muud, kui vastata sellele proprtsionaalselt."

16. aprillil pidas FSB Peterburis kinni Ukraina konsuli Aleksander Sosonjuki, keda kahtlustati samamoodi salastatud teabe omandamises. Venemaa välisministeerium käskis tal 22. aprilliks Venemaalt lahkuda.