Valgevene ülemkohtu kohtunik Igor Ljubovitski mõistis endise Belgazprombanki juhi süüdi rahapesus ja altkäemaksu võtmises. Mehe esindajad on kogu juurdluse vältel kinnitanud, et tegemist on võimude poolt väljamõeldud süüdistustega, mille taga on eelkõige Babarika poliitilised ambitsioonid.

Endine pangajuht vahistati mullu juunis, kui ta püüdis end registreerida presidendikandidaadiks 9. augustil toimuvatele valimistele. Babarikat peeti selle ajani 27 aastat valitsenud Łukašenka tugevaimaks konkurendiks, vahendab BBC.

Ühtegi süüdistust mees aasta jooksul omaks ei võtnud: “Ma ei tunne oma perekonna ees häbi, sest ma ei ole mitte midagi seadusevastast korda saatnud. Samuti pole mul häbi panga töötajate ees, kuna lõin Valgevene parima panga,” lausus Babarika.

Babarika on vaid üks paljudest, kes Łukašenka oponendina vangi või maalt välja saadetud on. Riigivastases tegevuses on süüdi mõistetud ka Babarika meeskonnas töötanud Maria Kolesnikova, kes peale mehe arreteerimist jätkas presidendivalimistel kandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja ning Veronika Tsepkalaga.

Tsepkala ja Tsihhanovskaja põgenesid pärast valimisi opositsioonilise tegevuse jätkamiseks välismaale. Väidetavalt võitis Łukašenka valimised tänu võltsimisele ning tegelikkuses oli Tsihhanovskajal palju suurema hulga kodanike toetus.

Valgevenes on viimase aasta jooksul tapetud mitu opositsionääri ning vangistatud sadu inimesi.

Viimane suurem skandaal jääb maikuu lõppu, mil pettusega maanduma sunnitud lennukist arreteeriti võimukriitiline ajakirjanik Raman Pratasevitš ning tema elukaaslane.