“Me ei valva siin ainult Leedu, vaid kogu Euroopa Liidu välispiiri,” rõhutas Leedu peaminister Ingrida Šimonytė olukorra tõsidust kogu Euroopale.

Kõik EL-i intitutsioonid on tema sõnul Leedu-Valgevene piiril toimuvaga kursis ning kiirkorras otsitakse järjest uusi lahendusi.

“Meile on juba saabunud abiväed Frontexist, aga muidugi on meil veel abi vaja. Üha tõsisemaks muutuvas olukorras jääb meil puudu töökätest kasvõi asüülitaotluste läbivaatamisel, aga ka tehniliste lahenduste väljatöötamisel,” lisas peaminister koos Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheliga piiril valitseva olukorraga tutvumas käies, vahendab Leedu Delfi.

Leedu peaministri sõnu kinnitas ka Michel: “Leedu piir on Euroopa piir. Seepärast on väga oluline, et me kõik saame aru, mida on vaja teha ja veelgi enam, mida saame meie EL-i poolt Leedu abistamiseks teha.”

Kohtumisel rõhutati ka läbirääkimisi kolmandate riikidega. “Järgmisel nädalal on mul võimalus rääkida Iraagi peaministriga. Lähteriigid peaksid oma kodanikele selgeks tegema, et Euroopasse ei ole lubatud illegaalseid teid pidi siseneda,” lisas ta.

Euroopa Ülemkogu eesistuja kordas ka Leedu varasemaid kahtlusi selle kohta, et järsult suurenenud põgeniketulva taga on tõenäoliselt Valgevene valitsus: “Valgevenele on selle tulemusel juba ka täiendavaid sanktsioone määratud.”

Leedu poolt jääb täna õhku eelkõige suurem vajadus EL-i toetusele. Ingrida Šimonytė sõnul annab riik endast hetkel kõik, kuid siiski tuntakse puudust Euroopa tasemel lahendustest ja arutelust.

Täna teatas naaberriik Läti, et ka nende piirivalve teeb võimalikuks migrandikriisiks ettevalmistusi.

Viimase ööpäeva jooksul on Leedu piirivalve teatel sisenenud Leedu-Valgevene piiri kaudu riiki ebaseaduslikult 131 inimest.