Briti siseministeerium teatas mõned päevad tagasi, et inimsmugeldajaid ning väikestel alustel riiki purjetavaid migrante ootavad edaspidi karmimad vanglakaristused.

Seaduseelnõu läbib täna Briti parlamendi alamkojas esimest lugemist, kuid on juba tekitanud terves riigis palju vastukaja.

Algatatud seadusemuudatus tähendaks sisuliselt seda, et ebaseaduslikult Suurbritanniasse sisenemine tooks endaga kaasa varasema kuue kuu asemel kuni nelja-aastase vabadusekaotuse. Inimsmugeldajatele võiks uue seaduse järgi nõuda aga kuni eluaegset vangalakaristust praeguse 14 aasta asemel, kirjutab Briti päevaleht Metro.

Siseminister Priti Pateli sõnul on muudatuste taga vaid soov parandada praegust selgelt mitte-toimivat süsteemi, kus Suurbritannia on üks peamisi põgenike sihtriike Euroopas. “Meie uus immigratsiooniseadus on karm, aga õiglane.”

“Me võtame ka edaspidi inimesi vastu, kui nad tulevad turvaliselt ja seaduspäraselt, mitte ohtlikke ja kriminaalseid teid mööda,” lisas ta. Loodetavasti aitaks see vähendada nende inimeste hulka, kes pöörduvad Suurbritanniasse pääsemiseks inimsmugeldajate poole.

Uut seaduseelnõud on nimetatud “vastikuks põgenikevastaseks seaduseks, mis kriminaliseerib haavatavaid inimesi.

Mitmete abiorganisatsioonide hinnangul jätaks see tuhanded inimesed, kelle jaoks Suurbritannia on pääsemine sõjakoledustest ja vaesusest ning näljast, abitusse ja lootusetusse olukorda.

Suurbritannias tegutseva Refugee Actioni juht Tim Naor Hilton hinnangul on seaduseelnõu vastuolus nii inimlikkuse kui ka rahvusvahelise õigusega.

Viimase väite on siseministeerium siiski ümber lükanud.

“Selle asemel, et enda tekitatud süsteemi parandamisega tegeleda, võtavad nad nüüd viimase toetuse inimkaubanduse ohvritelt, rikuvad ilmselt veel rahvusvahelist õigust ja sisuliselt ei muuda sellega endiselt midagi, sest inimesed jäävad ka peale karmimate karistusmäärade kehtestamist La Manche'i väinas oma eluga riskima,” kritiseeris võimulolevate konservatiivide tegevust ka Töölispartei esindaja.

2021. aastal on Suurbritanniasse jõudnud rekordarv põgenikke. Aasta esimese kuue kuuga on La Manche'i väina ületanud suuresti ebaseaduslikult ligi 6000 inimest.