Leedu siseminister Agne Bilotaite ütles esmaspäeval, et suureneva rändesurve ühe esmase lahendusena on juba antud korralduse tuhandekohalise telklinnaku püsitamiseks. Lisaks kaalutakse praeguses etapis ülejäänud julgeolekutöötajatele täienduseks ka sõjaväe kaasamist.

“Pöördusime kõigi Leedu omavalitsuste poole, ning palusime esitada 7. juuliks nende valmisoleku kohta võtta vastu ebaseaduslikke migrante ja võimaldada rahalist nind muud abi," ütles Bilotaite tänasel pressikonverentsil. Küsimus ei ole vaid majutuses, vaid ka logistika, toidu, hügieeni tagamises.”

Leedu Delfi vahendusel on kuulda ka kohalike omavalitsuste eneste häält, mis toob veelgi rohkem välja praeguse olukorra tõsiduse.

Varėna linnapea Algis Kašėta sõnul on nad majutanud 150 migranti endisesse Vydeniai algkooli. “150 on meie lagi. Meie oleme oma panuse andnud ning meil lihtsalt pole rohkem võimalusi. Paljud omavalitsused tulevad toime nendest veelgi väiksemate arvudega. Peame igal juhul jälgima solidaarsusprintsiipi,” ütles meer BNS-le.

Leedu piirivalve sõnul on viimaste päevade jooksul tõusnud ebaseaduslike piirületuste arv meeletu kiirusega. Viimase päeva jooksul oli vastav number 280, seda peamiselt Druskininkais.

Leedu lõunapoolseima linna juhi Ričardas Malinauskase sõnul ei tule ka nemad saabuvate immigrantide majutamisega toime. “Meie juurest transporditakse piiriületajaid teistesse piirkondadesse. Piirivalve hakkas ehitama ka 100 inimese majutamiseks mõeldud angaari, aga me juba näeme, et see lahendaks sisuliselt vaid ühe ööpäeva probleemi,” lisas Malinauskas skeptiliselt.

“Meil on muidugi ka üks tühjalt seisev endine kultuurimaja. Selle katus laseb aga vett lootusetult läbi. Pärast öist vihmasadu on põrandal 10-15 cm vett. Seal ei ole tualetti, vett. Need ei ole inimlikud tingimused.”

Siseministeeriumi kinnitusel saabub kergendus alles kuu lõpuks. 28. juuliks on lubatud ehitatada uued moodulmajad, Druskininkais ehitatakse varemmainitud angaare ning lisaks pannakse püsti ka tuhandekohaline telklinnak.

Tänavu Valgevene-Leedu piiri ületanud illegaalide arv on juba praegu üle kümne korra suurem kui kogu mulluse aasta jooksul kokku. Leedu piirivalve on alates jaanuarist kinni pidanud 1098 sisserändajat, kellest üle poole on saabunud viimase paari nädala jooksul.

Nädalavahetusel kuulutati riigis välja eriolukord.

Leedu võimude muutumatu seisukoha järgi on rekordilise migratsioonikriisi taga Łukašenka juhitud Valgevene režiim.