Koroonaviirusega enim pihta saanud Kagu-Aasia riigina on Indoneesias alates pandeemia algusest viiruse tagajärjel surnud ligi 60 000 inimest, nakatunute koguarv küündib juba 2,3 miljonini.

Praguseks on olukord võtnud katastroofilised mõõtmed. Haiglad on teatanud, et COVID-19 uue ja seni võimsaima deltatüve lainega on nende mahutavuspiir täitumas, sest iga päev registreeritakse riigis rohkem kui 25 000 uut nakatumist, vahendab BBC.

Nädalavahetusel teatasid Bandungi, Surakarta ning Pamekasani haiglad, et peavad patsiente ukselt tagasi saatma, samas kui teised on lisakohtade loomiseks püstitanud välitelke. “Oleme nagu sõjas,” kirjeldas olukorda emale haiglakohta otsiv kohalik naine.

Terviseminister Siti Nadia Tarmizi ütles nädalavahetusel, et on tööstusele andnud nõude meditsiinilise hapniku tootmist suurendada. Lisaks manitses ta inimesi hapnikku meeletutes kogustes koju mitte varuma, sest viimane muudaks defitsiidi veelgi suuremaks.

Siiani on seda innukalt tehtud, mistõttu on hapnikuvarud haiglates otsakorral ja hinnad kahekordistunud.

Valitsuse eilse teate kohaselt on pealinnas Jakartas viimastel päevadel nakatumised kümnekordistunud. Lisaks on palju nakatumisi ja raskeid haigusjuhtumeid täheldatud ka meditsiinipersonali hulgas, kuigi suurem osa neist on vaktsineeritud.

Indoneesia kasutab Hiina Sinovaci vaktsiini, ning arutluse alla on tulnud kolmanda doosi manustamine, kaitsmaks inimesi ka uue deltatüve eest, mille vastu ei paista kaks doosi piisavalt efektiivsed olevat.

Rahvusvaheline Punane Rist hindas Indoneesia COVID-i olukorda juba eelmisel nädalal katastroofieelseks.