Tugikeskuse Hivpoint seksuaaltervise nõustaja Sami Tuunainen ütles Ylele, et ravimi kasutamise võimalus aitab lisaks otsese terviseriski vähenamisele maandada ka vahekorda astujate hirme ning parandada seksuaalelu.

Tuunainen tõi ka välja, et HIV mõjutab keskmisest enam geisid ja biseksuaalseid mehi. 24-aastane Simo Kauppinen Vantaast alustas raivimi tarvitamist aasta alguses ning ütles, et see on andnud talle kindlustunde: "Kui olen intiimsuhtes partneriga, saan olla kindel, et HIV ei kandu edasi.

Uuringute andmetel on ravim üks kõige efektiivsemaid ja odavamaid viise HIV-iga nakatumiste vältimiseks. Simo Kauppineni sõnul ei ole mõtet eeldada, et kõik kasutavad seksuaalvahekorra ajal kondoomi. "Soovitan ravimit kõigile, kes seksivad tihti ilma kaitsevahendeid kasutamata," ütles mees.

Halvemal juhul peab pool aastat ootama

Soome tervishoiuametnikke üllatas ravimi populaarsuse suur kasv pärast selle tasuta kättesaadavaks muutmist. Seetõttu seisab osadel inimestel ees kuus kuud ootamist. Siiski ei hakka kõik soovijad seda raha maksmata saama. Eelduseks on tavapärasest kõrgem HIV-iga nakatumise oht.

HIV nakatab inimest tavaliselt siis, kui veri või seemnevedelik pääseb purunenud nahast läbi. Tihemini toimub nakatumine anaal- või oraalseksi käigus. Ravimi kasutamist peaks alustama seitse päeva enne vahekorda.

Eestis lisati tenofoviirdisoproksiil-emtritsitabiini juba mullu haigekassa poolt hüvitatavate ravimite nimekirja.