„On aeg lõpetada Ameerika pikim sõda. USA sõduritel on aeg koju tulla,” ütles Biden toona. „Ma olen neljas Ameerika president, kes juhatab Ameerika vägede kohalolekut Afganistanis. Kaks vabariiklast, kaks demokraati. Ma ei anna seda vastutust üle viiendale.”

Vägede väljatoomine algas juba 1. mail, vastavalt 2020. aastal president Donald Trumpi administratsiooni ning Talibani vahel sõlmitud kokkuleppele. Lisaks Ameerika Ühendriikidele lahkuvad Afganistanist ka kõik liitlasväed, vahendab BBC.

Mõned päevad tagasi leidis aset aga märgiline sündmus, kus USA sõdurid lahkusid Bagrami lennubaasist. Õhuväebaas oli aastaid USA sõjaväe strateegiliste operatsioonide keskmeks Afganistanis.

Välisvägede lahkumise ajal on aga islamirühmituse Taliban võitlejad rünnakuid suurendanud. ÜRO erisaadik Deborah Lyons sõnas Julgeolekunõukogule, et mässulised on alates maikuust enda võimule allutanud üle 50 regiooni 370st. Saadik lisas, et Talibani hiljutised agressiivsed sammud on aga osa intensiivsest poliitilisest ja sõjalisest kampaaniast.