Afganistanist tervikuna ei ole kõik USA sõdurid veel lahkunud, aga seda on oodata peagi, vahendab CNN.

Ligi kaks aastakümmet pärast esimeste Ameerika sõdurite saabumist Bagrami ja selle oma kontrolli alla võtmist pärast 9/11 terrorirünnakuid toimus baasi üleandmine Afganistani sõjaväele tseremoonitsemata ja vaikselt.

Algselt kehvas seisus olnud lennuväli, mida ümbritsevates hoonetes oli vaevalt olemas elektrivool, muutus omaette väikeseks linnaks, kus olid poed, spordisaalid ja õpperuumid tuhandetele sõjaväelastele ja lepingulistele töötajatele, kes baasis töötasid.

Üle kolme kilomeetri pikk lennurada oli algpunktiks sõjalistele operatsioonidele üle Afganistani. Bagrami on külastanud USA presidendid George W. Bush, Barack Obama ja Donald Trump, kes kõik on lubanud võitu ja paremat tulevikku Afganistanile.

Bagrami vaikne hülgamine on aga sümboolne võit Talibani jaoks, mis on pidanud üle riigi väsimatut võitlust Afganistani sõjaväe vastu, sundinud valitsusväed taganema ja hõivab üha rohkem alasid.

USA kaitseminister Lloyd Austin rääkis eile Afganistani kolleegi Bismillah Khan Mohammadiga ja ütles, et USA on Afganistani julgeolekusse ja stabiilsusse investeerinud.

Bagram oli sisenemispunkt kümnetele tuhandetele sõjaväelastele, kes tulid Afganistani terrorismi vastu sõdima, ja see oli lahkumispunkt paljudele neist 2000 USA sõdurist, kes 20 aasta jooksul Afganistanis hukkusid.

Baas oli aastate jooksul arvukate Talibani rünnakute sihtmärk. Oli enesetapurünnakuid ja raketirünnakuid. Lõpuks ei sundinud USA-d lahkuma mitte vägivald, vaid diplomaatia. Pentagon oli vägede arvu aastaid vähendanud, aga 2020. aasta veebruaris Trumpi administratsiooni ja Talibani vahel sõlmitud Doha kokkulepe andis märku lõpu algusest. 2011. aasta keskel oli Afganistanis ligi 100 000 USA sõjaväelast, kümme aastat hiljem 2500 sõdurit ja 18 000 lepingulist töötajat.

President Joe Bideni administratsioon on öelnud, et viimased sõdurid lahkuvad hiljemalt 11. septembriks, aga on selgeks saanud, et nad on läinud juba palju varem.

Viimastel päevadel on transpordilennukitele laaditud viimast kraami, mida peetakse piisavalt väärtuslikuks, et kodumaale kaasa viia. Teisipäeval teatas USA keskväejuhatus, mille alla Afganistan kuulub, et Afganistanist on ära viidud 900 transpordilennuki C-17 täit varustust ja hävitatud ligi 16 000 ühikut varustust.