Tööstus- ja kaubandusministri esimene asetäitja Vassili Osmakov palus eile toimunud nõupidamisel Venemaa metallurgiaettevõtetel vähendada tehnilise hapniku tarbimist, et suurendada meditsiinilise hapniku tarneid haiglatele, rääkisid kaks nõupidamisel osalenutele lähedast allikat meediagrupile RBK.

„Seoses koroonaviirusega nakatunute arvu ja hapniku vajaduse kasvuga teeb tööstus- ja kaubandusministeerium ettepaneku töötada läbi võimalus jagada ajutiselt ümber selle tootjate võimsused, et nad vähendaksid tehnilise hapniku osa ja saaksid suurendada meditsiinilise hapniku tootmist tervishoiusüsteemile,” selgitas ministeeriumi seisukohaga tuttav allikas RBK-le. Allika sõnul palus ministeerium tehniliste ja meditsiiniliste gaaside traditsioonilistel tootjatel ning metallurgiaettevõtetel esitada operatiivselt informatsioon tootmis- ja tarbimistaseme kohta.

Et mitte lubada hapnikupuuduse tekkimist haiglates, andis Venemaa peaminister Mihhail Mišustin nädal tagasi tööstus- ja kaubandusministeeriumile korralduse kanda 30. juuniks valitsusele ette vajalike meetmete tarvitusele võtust vajaliku hapnikuvaru loomise kohta meditsiiniasutustele.

Metallurgiatehased toodavad tehnilist hapnikku, mida kasutatakse malmi ja terase tootmiseks. Meditsiiniline hapnik erineb tehnilisest süsihappegaasi, hapete ja osooni lisandi poolest. Meditsiinilise hapniku tootmiseks on vaja erilitsentsi, mille saamine võib normaaltingimustes aega võtta kaks aastat.

Nõupidamisel ministeeriumis nõustus osa osalenud metallurgidest hapnikutarbimist ja avariivarusid vähendama ning saatma need regionaalsetele tervishoiusüsteemidele, teatasid RBK allikad. RBK nimetab selliste ettevõtetena Roman Abramovitši, Aleksandr Abramovi ja partnerite ettevõtet Evraz, mille peamised tehased asuvad Kemerovo oblastis, ning Vladimir Lissini ettevõtet NLMK, mille tehased on Lipetski ja Kaluga oblastites. NLMK ka kinnitas seda RBK-le.

Metalloinvesti esindaja teatas, et ettevõte sai oma Oskoli elektrometallurgiakombinaadi jaoks meditsiinilise hapniku tootmise litsentsi ja on valmis suurendama selle tootmist.

RBK teatab, et Venemaa tööstus- ja kaubandusministeerium pöördus selles küsimuses metallurgide poole juba teist korda. Sama tehti ka 2020. aasta sügisel.

Siis arutati, et tehased võivad hakata tehnilise asemel meditsiinilist hapnikku tootma, kui saavad vastava litsentsi.