Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul soovitakse ministrilt selgitust, miks muutusid terviseameti külmlaos temperatuuritõusu tõttu kasutuskõlbmatuks üle 68 000 doosi COVID-19 vaktsiine ja suur hulk teisi vaktsiine. Samuti on arutelu all, kes peab võtma juhtunu eest vastutuse.

Kiik selgitas, et kuigi terviseameti laos on mitu teavitussüsteemi, töötavad nad erinevatel mehhanismidel. Ometi oleks pidanud häire juba varem tulema, seni pole selge, miks häiresüsteem ei töötanud. "Kas terviseamet riske äikesetormide ja kuumalaine osas arutas?" küsis SDE liige Riina Sikkut.

"Terviseameti enda varade eest vastutab ikka terviseamet, pean nende käest seda eraldi küsima," jäi Tanel Kiik vastuse võlgu.

Reinsalu uuris hoolsuskohustuse kohta ning viitas võimalikule kinnimätsimisele. "Mis hetkel siis ministrile teadaolevalt temperatuur tõusis ja mis hetkel see täielikult normaliseerus?" küsis Reinsalu. "Ühtegi komisjoni kinnimätsimiseks pole tehtud. Kui meie soov oleks olnud fakte varjata, siis lihtsam oleks olnud seda teha sõltumatuid osapooli mitte kaasates," teatas Kiik ja lisas, et külmladudes hakkas temperatuur jaanipühadel tõusma.

EKRE saadik Peeter Ernits uuris, millal selguvad komisjoni tulemused ning kas keegi peaks vastutuse võtma. Kiik ei osanud konkreetset vastust anda, millal külmlao rikete analüüs valmib, kuid osundas augusti keskpaigale. "Terviseministri roll keset kriisi pole puhkus, tagasiastumist näeksin vastutusest hoidumisena. Kui komisjon tuvastab, et siin on ministri tegemata jätmine, siis tuleb võtta muidugi vastutus," sõnas Kiik.

"Poliitilist vastutust ei pea võtma, kui on tuvastatud kriminaalmenetluse süü," märkis Sikkut. "See on südametunnistuse küsimus." Sikkut uuris veel, mis takistab eakate vaktsineerimist, kuna mõnes piirkonnas on seis veel kehv.

"Üks põhjus, miks eakate vaktsineerimise tempo pole edenenud, on see, et muutsime haiguse läbipõdenute vaktsineerimise praktikat. Meil on väga palju eakaid, kes peavad ootama vaktsineerimisega 6 kuud pärast haigestumist, et vaktsineerimine töötaks edukalt," kõneles Kiik. "Vaktsineerimise tempo läks hästi juuni keskpaigani, eelmisest nädalast on see number oluliselt langenud," lisas ta. Kiik selgitas, et suuremates linnades hakatakse õhtuti pakkuma vaktsineerimist, et inimestel oleks lihtsam ligipääs. Plaanitakse ka meediakampaaniaid.

Reinsalu viitas Maris Jesse intervjuule Eesti Päevalehes ja faktile, et paljud peavad käima end vaktsineerimas teises Eesti otsas. Reinsalu uuris, mis korraldused on Kiik vaktsineerimisjuhile Marek Seerile jätnud andmata, et vaktsineerimine paremini edeneks. "Jesse viitas, et Seer on ministri alluvuses, kuna ta ei paikne tavapäraselt ministeeriumi alluvuses," ütles Kiik. Ta lisas, et tervisevaldkonna inimesed väärivad sarnaselt teistele inimestele puhkust ning seda peab arvesse võtma. "See, et süstikohti saaks vahetada, seda saab väiksemas mahus teha. Ta on tehniliselt oluliselt keerulisem," väitis Kiik.

Reinsalu leidis, et kaos on juhtimises. "Kaos on selles, et Lasnamäe suurvaktsineerimisele saadetakse 50 doosi kogu Lasnamäe peale," ütles ta.

Reservis on praegu üle 200 000 vaktsiinidoosi, osaliselt on nad küll teiste dooside kate. "Ühe ropsuga lasime veerand doosidest hapuks minna ja laos seisab 200 000 vaktsiini, mis peaks minema kiirelt inimesteni," lisas Reinsalu.