„Paneme lõpuks i-le täpi. Me ei ole kindlasti üks rahvas,” ütles Zelenskõi intervjuus Interfax-Ukrainale.

Siiski on ukrainlastel ja venelastel Zelenskõi sõnul palju ühist. „Meil on ühine osa ajaloost, mälu, naabrus, sugulased, ühine võit fašismi üle ja ühised tragöödiad,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi ütles, et kui ukrainlased ja venelased oleksid üks rahvas, oleksid Moskvas ilmselt käibel grivnad ja riigiduuma kohal lehviks sini-kollane lipp.

„Võib-olla tuleb midagi ühist tulevikus, kui ei ole veel hilja peatada totaalset eemaldumist riikide vahel,” märkis Zelenskõi.

„Eesmärk peab meil tõesti olema ühine – lõpetada sõda Donbassis, tagastada Ukrainale tema territooriumid. Ja veel midagi: ei ole võimalik rääkida üheaegselt „ühest rahvast” ja avalikult hõivata meie territooriume ja jätkata tapatalguid Donbassis. See on ju selge,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi rõhutas, et väärtustepõhine integratsioon Euroopa ja euroatlandi kogukonda on Ukraina ajalooline valik.

Kommenteerides Putini väidet, et välisriikide väed hõlvavad Ukrainat, nimetas Zelenskõi seda kinnisideeks. „Kui rääkida objektiivselt, siis kõik meie partnerite osavõtul toimuvate õppuste formaadid ei ole välja töötatud täna ega eile. Näiteks õppused Sea Breeze toimuvad juba 1997. aastast. Kas saab selle kohta kasutada terminit „sõjaline hõlvamine”? See on väga kummaline. Sest see käib Ukraina ajaloolise valiku kohta,” ütles Zelenskõi.

Küsimusele, miks kutsub NATO teema pidevalt esile Moskva järsu reaktsiooni, vastas Zelenskõi, et see on nagu lapsepõlve vanast hirmust rääkimine, et keegi koletis tuleb öösel kapist välja ja hirmutab. „Aga kapis ei ole kedagi. See on lihtsalt kapp,” lausus Zelenskõi.

Putini väite kohta, et Ukrainat juhitakse väljastpoolt, ütles Zelenskõi, et see on lihtsalt propagandistlik mantra sisetarbimiseks Venemaal. „Sest reaalses maailmas otsustatakse kõik küsimused Ukraina kohta eranditult Ukrainas ja Ukraina riigi poolt ning kindlasti mitte mõnes naaberriigis ja kindlasti mitte varjus olevate vahendajate poolt, kes on praegu koduarestis või tagaotsitavad,” ütles Zelenskõi.

Putin ütles eile, et Ukraina praegune juhtkond on Venemaa suhtes ebasõbralik, aga Ukraina rahvast ta selliseks ei pea. „Ma ei arva, et Ukraina rahvas oleks ebasõbralik. Ei, mitte midagi sellist, me oleme üks tervik. Aga juhtkond, praegune juhtkond on meie suhtes selgelt ebasõbralik, see on täiesti selge,” lausus Putin.

Putin ütles ka, et on mures Ukraina territooriumi sõjalise hõlvamise pärast välismaise kontingendi poolt, mis kujutab endast ohtu Venemaa julgeolekule. „Meiega vahetult piirneva territooriumi sõjaline hõlvamine tekitab meile olulisi probleeme julgeoleku valdkonnas. See puutub Vene Föderatsiooni ja Venemaa rahva reaalselt elulistesse huvidesse. See kutsub esile rahutust ja me peame sellele mõtlema,” ütles Putin.

Veel ütles Putin, et on keeruline rääkida kohtumisest Zelenskõiga, sest viimane on riigi täielikult välise valitsemise alla andnud ning Ukraina elutegevuse võtmeküsimusi ei otsustata mitte Kiievis, vaid Washingtonis ning osaliselt Berliinis ja Pariisis.