Põhja-Korea riiklik meedia ei täpsustanud, milline otsustav viga sundis Kimi valitseva Töölispartei poliitbürood kokku kutsuma, aga ekspertide sõnul võib Põhja-Koread olla tabanud märkimisväärne tagasilöök võitluses pandeemiaga, vahendab Associated Press.

Seni on Põhja-Korea väitnud, et koroonaviirusega nakatumisi seal ei ole, kuigi testitud on tuhandeid inimesi. Eksperdid kahtlevad selles väites ja on mures võimaliku haiguspuhangu pärast Põhja-Koreas, võttes arvesse riigi tervishoiusüsteemi nõrkust.

Kim kritiseeris poliitbüroo istungil kõrgeid ametnikke ebakompetentsuse, vastutustundetuse ja passiivsuse eest viirusevastaste meetmete planeerimisel ja elluviimisel kestva pandeemia tingimustes, teatas riiklik uudisteagentuur KCNA.

„Kõrged ametnikud, kes vastutavad tähtsate riiklike asjade eest, on jätnud hooletusse partei tähtsate otsuste elluviimise organisatsiooniliste, institutsionaalsete, materiaalsete, teaduslike ja tehnoloogiliste meetmete kasutusele võtmise kohta, mida nõuab pikem riiklik erakorraline epideemia ärahoidmise kampaania,” tsiteeris KCNA Kimi. „See on põhjustanud olulise suure kriisi tekitamise juhtumi riigi julgeoleku ja rahva ohutuse tagamisel ning sellel on rängad tagajärjed.”

KCNA teatas ka, et partei kutsus tagasi ühe poliitbüroo presiidiumi liikme, kelle nime ei nimetatud. Presiidium koosneb Kimist ja veel neljast liikmest.

Kim võib asendada oma peaministri Kim Tok-huni, kes võidakse panna vastutama läbikukkumiste eest valitsuse epideemiavastases töös, märkis Souli Korea Rahvusliku Ühinemise Instituudi vanemanalüütik Hong Min.

„Ei ole võimalik, et Põhja-Korea tunnistaks kunagi nakatumist, isegi kui oleks massiline nakatumine, ei paljasta Põhja-Korea kindlasti sellist arengut ja jätkab viirusevastast kampaaniat, mis on väidetavalt parim,” ütles Hong. „Aga selge on ka see, et juhtus midagi olulist ja see oli piisavalt suur, et kutsuda esile kõrgete ametnike noomimine. See võib tähendada massilist nakatumist või mingisugust olukorda, kus palju inimesi sattus otsesesse nakatumisohtu.”

Lõuna-Korea Sejongi instituudi analüütik Cheong Seong-chang väljendas samasugust arvamust, öeldes, et Põhja-Koreal on potentsiaalselt tegemist tohutute viirusega seotud probleemidega linnades Hiina piiri ääres nagu Sinuiju või Hyesan. Cheong ütles, et presiidiumi liige, kelle Kim kohalt maha võttis, võib olla Töölispartei keskkomitee sekretär Jo Yong-won, keda on peetud Pyongyangi nomenklatuuris kiiresti tõusvaks täheks.

Alates pandeemia algusest on Põhja-Korea nimetanud viirusevastast tegevust riikliku eksisteerimise küsimuseks, on keelanud turistide riiki sisenemise, saatnud välja diplomaadid ning piiranud tõsiselt piiriülest liikumist ja kaubandust.