Williamson alustas konsultatsioone õpilaste käitumise ja distsipliini üle koolides ning ütles, et tahab muuta koolipäeva „mobiilivabaks”, et tagada, et klassiruumides valitseks rahu ja õpilased saaksid pandeemia mõjust üle, vahendab Guardian.

„Mobiiltelefonid mitte ainult ei sega, vaid väärkasutades ja ülekasutades võib neil olla ka kahjustav mõju õpilase vaimsele tervisele ja heaolule,” ütles Williamson. „Ma tahan sellele lõpu teha, muutes koolipäeva mobiilivabaks.”

Õppealajuhatajad ja õpetajate ametiühingud andsid vastulöögi, kinnitades, et mobiiltelefonipoliitika on koolide oma asi. Nad süüdistasid haridusministrit parlamendiliikmetele esinemises ja selle küsimuse kasutamises tähelepanu kõrvalejuhtimiseks valitsuse haridusalastelt läbikukkumistelt pandeemia ajal.

Williamson küsib õpetajatelt, lapsevanematelt ja muult koolide personalilt nende seisukohti ja arvamusi hea käitumise saavutamiseks klassiruumides, enne kui uuendatakse valitsuse juhiseid distsipliini, õppetöölt kõrvaldamise ja väljaheitmiste kohta.

Lisaks mobiilikeelule uurib valitsus „kõrvaldamisruumide” kasutamist koolides ja õpilaste teise kooli üleviimist ametliku väljaviskamise vältimiseks.

„Ükski vanem ei taha saata oma last kooli, kus vohab halb käitumine. Iga kool peaks olema turvaline koht, mis lubab noortel inimestel areneda ja õpetajatel endast parima anda,” ütles Williamson.

Kooli- ja kolledžijuhtide liidu peasekretär Geoff Barton süüdistas Williamsoni selles, et mobiiltelefonid koolides on tema kinnismõte. „Tegelikkuses on igal koolil juba olemas range mobiiltelefonide kasutamise poliitika, see ei ole mingi digitaalne vabavõitlus. Ausalt öeldes eelistaksid koolide ja kolledžite juhid, et haridusminister esitaks ambitsioonika pandeemiajärgse taastumisplaani ja paneks paika, kuidas ta kavatseb minimeerida õppehäireid järgmisel õppeperioodil, mitte ei esineks käitumise teemal parlamendiliikmetele.”

„Mobiiltelefonidest rääkimine on tähelepanu kõrvale juhtimine. Koolidel on üldiselt väga selge poliitika ja nad ei näe vajadust uue konsulteerimise järele,” ütles haridustöötajate ametiühingu peasekretär Kevin Courtney.

„Mobiiltelefonide keelud töötavad mõnede koolide jaoks, aga ei ole üht poliitikat, mis töötaks kõigi koolide jaoks. Mobiiltelefonide otsene keelamine võib põhjustada rohkem probleeme, kui see lahendab,” lausus koolijuhtide ametiühingu NAHT nõunik Sarah Hannafin.

Enamikus Briti koolides piiratakse mobiiltelefonide kasutamist klassiruumides juba praegu ning umbes pooltes keskkoolides ja enamikus põhikoolides ei lubata neid kasutada ka vahetundidel.