26. juuni õhtul märkas Tallinna lähistel Muuga lahes purjetanud pere avamerel kahte SUPilaudurit, kes paistsid hädas olevat.

"Natuke enne kella 18 märkasin otse kursil oranži eset. Alguses ei saanud aru, millega on tegemist, kuid lähemale jõudes märkasime vees inimesi, kes meile vehkisid," kirjeldas pealtnägija. "Karjumist ega midagi sellist polnud kuulda, sest tuul oli tugev, kindlasti üle 10 m/s ning laine ka juba päris kõrge, vast kuni meeter."

Pealtnägijad helistasid numbrile 112 ning asusid inimestele kiirelt appi tõttama. Nende teadmata olid hädalised endast häirekeskusele märku andnud juba pool tundi varem, 17.30. Põhja prefektuuri kaatri Pikne meeskond jõudis abivajajateni orienteeruvalt 18.09.

Positsioneerimise järgi olid abivajajad helistamise hetkel kaldast umbes poole kilomeetri kaugusel. Politseikaatri kohale jõudmise ajaks hindas pealtnägija SUPitajate kaugust rannikust 1,5 kilomeetrile.

Politsei- ja piirivalveameti kinnitusel oli tegu naise ja viieaastase lapsega, kes soovisid sõita Aegnalt Rohuneemele, kuid tugeva tuule tekitatud lainetus viis nad kursilt kõrvale. Sündmusele reageerinud Põhja prefektuuri kaatri Pikne meeskond leidis inimesed merelt meetriste lainete keskelt ning toimetas päästevesti kandnud lapse ja ilma päästevestita naise kaldale. Seal vaatas kiirabi nende tervisliku seisundi üle ning nad ei vajanud täiendavat abi.

„See juhtum lõppes õnneks ilma ohvriteta, kuid on hea näide sellest, kuidas juba poole lahe peal viibides on keeruline otsa ringi keerata," kommenteeris merepääste- ja patrulligrupi välijuht Armin Puust.

"Mere äärde või merele minnes tuleb võimalikud ohud läbi mõelda – milline on ilm, temperatuur ja kellaaeg ning kas selliste tingimustega on üldse võimalik avamerele minna. Vee peale minnes tuleb sellest lähedastele ja tuttavatele teada anda. Elu aitab päästa korrektselt selga pandud ja kinnitatud vest. Samuti tuleb veekindlas kotis kaasa võtta laetud akuga telefon. Politsei on igapäevaselt valmis inimestele merel appi tulema, kuid igaühel tuleb siiski meeles pidada, et kui ise oma turvalisuse jaoks kõike ei tehta, siis meri eksimusi ei andesta,“ rääkis Puust.

SUP Estonia kodulehe kirjeldusel on SUP (ingl k stand up paddle boarding, eesti k püstijalu aerutamine) ehk aerusurf Hawaiilt pärinev ülemaailmselt tuntust koguv spordiala, kus kasutatakse spetsiaalset aerusurfi jaoks mõeldud lauda ning pikka ühe labaga aeru, millega endale vee peal hoogu anda.

Viimsi Surfikooli juhataja Risto Kõrgemägi hinnangul ei ole Aegnalt Rohuneemele SUP'imine mille distants on 400500 meetrit kaugeltki ulmeline ega tavapäratu nähtus (Rohuneeme ja Aegna vaheline distants on tegelikult >1,5km, 500m on nende vahel asuva Kräsuli saareni toim). Sellegipoolest tuleb alati arvestada enda oskuste ning ilmaga.

Sel aastal on veeõnnetustes hukkunud 22 inimest, neist üheksa merel või piiriveekogudes. Juunis on uppunud viis inimest.