Ühes osas dokumentidest on juttu Venemaa võimalikust reaktsioonist sõjalaeva läbisõidule Ukraina vetest Krimmi lähistel möödunud kolmapäeval. Teine osa sisaldab detailseid plaane Suurbritannia võimaliku sõjalise kohaloleku kohta Afganistanis pärast sealse USA juhitud NATO operatsiooni lõppu, vahendab BBC News.

Briti valitsus teatas, et alustatud on juurdlust.

Kaitseministeerium teatas, et uurib intsidenti, kus üks kodanik leidis tundlikud riigikaitsepaberid. Kaitseministeeriumi töötaja on teatanud nende kaotamisest.

Kokku 50 lehekülge dokumente leiti märja kuhjana Kenti bussipeatuse tagant teisipäeva varahommikul.

Kodanik, kes soovib jääda anonüümseks, võttis ühendust BBC-ga, kui mõistis sisu tundlikku iseloomu.

BBC usub, et dokumendid, mis sisaldavad e-kirju ja PowerPointi esitlusi, on pärit kaitseministeeriumi kõrgetasemelise ametniku kontorist.

Kuningliku mereväe hävitajat HMS Defenderit puudutavad dokumendid näitavad, et missioon, mida kaitseministeerium kirjeldas „Ukraina territoriaalvete süütu läbimisena” kaetud relvade ja angaaris helikopteriga, viidi läbi ootuses, et Venemaa võib agressiivselt reageerida.

Kolmapäeval saatsid Briti sõjalaeva üle 20 Vene lennumasina ja kaks rannikuvalvelaeva, kui see lähenes Krimmi rannikule 19 kilomeetri kaugusele.

Venemaa kaitseministeerium teatas, et patrulllaev tegi hoiatuslaske ja lennuk heitis Briti laeva teele pomme, aga Briti valitsus eitas seda.

Dokumendid näitavad, et missioon nimega „Op Ditroite” oli kõrgetasemeliste arutluste objekt vee esmaspäeval. Juttu oli Venemaa reaktsioonist.

„Mida me teame võimaliku „tervituspeo” kohta...?” küsis üks Suurbritannia sõjaväe alalise ühendatud peakorteri ametnik.

Dokumendis öeldakse, et hiljutised kohtumised Vahemerel Vene jõudude ja Briti lennukikandja HMS Queen Elizabeth löögigrupi vahel pole olnud märkimisväärsed ja on vastanud ootustele.

Siiski hoiatatakse ühes esitluses, et on ülimalt tõenäoline, et Vene merevägi ning õhu- ja kosmosevägi hakkavad tegutsema sagedamini ja jõulisemalt.

HMS Defenderile pakuti välja kaks võimalikku marsruuti, millest üht nimetati ohutuks ja professionaalseks otseteekonnaks Ukrainast Odessast Gruusiasse Batumisse. Kirjeldatakse Venemaa kolme võimalikku reageeringut ohutust ja professionaalsest kuni ei ohutu ega professionaalseni. Alternatiivne teekond oleks viinud HMS Defenderi vaidlusalustest vetest kaugemale eemale, mis oleks vältinud vastasseisu, aga selle juures oli dokumendi järgi risk, et Venemaa võiks öelda, et Suurbritannia kardab ja nõustub, et Krimmi territoriaalveed kuuluvad Venemaale.

Britid ootasid ka erinevaid versioone sündmuste kohta.

„Meil on tugev, legitiimne narratiiv,” öeldakse dokumendis ning märgitakse, et ajakirjanike viibimine HMS Defenderi pardal (BBC-st kuni Daily Mailini) annab võimaluse sõjalaeva tegevuse sõltumatuks kinnitamiseks.

Enamik leitud pabereid kannavad märget „official sensitive”, mis on valitsuse andmetel suhteliselt madal salastatuse tase. Üks dokument, mis on adresseeritud kaitseminister Ben Wallace’i erasekretärile ja kannab märget „Secret UK Eyes Only”, sisaldab aga ülimalt tundlikke soovitusi Suurbritannia sõjalise kohaloleku kohta Afganistanis pärast NATO operatsiooni lõppu.

Dokumendis on juttu USA abipalvest Suurbritanniale mitmetes valdkondades ja puudutatakse küsimust, kas Briti eriväed jäävad Afganistani.

BBC teatab, et otsustas mitte avaldada üksikasju, mis võiksid Briti ja teiste riikide sõjaväelased Afganistanis ohtu seada.

Dokumendis mainitakse aga mitmeid ohte ja tunnistatakse, et Afganistan juba muutub ohtlikumaks.

BBC märgib, et harva on kaotatud dokumendid puudutanud nii laiaulatuslikult tähtsaid valdkondi. Tegemist on kaitseministeeriumi jaoks ülimalt piinliku olukorraga. Viimane uurib nüüd, kuidas sattusid paberid teisipäeva varahommikul tänavanurgale vihma kätte.