RN-i sihikul oli Prantsusmaa lõunaosa Provence-Alpes-Côte d’Azuri regioon. Lävepakuküsitlused näitasid aga, et RN-i favoriidiks olnud kandidaat kaotas paremtsentristlike vabariiklaste esindajatele, vahendab BBC News.

Rekordiliselt madala – alla 30-protsendise – valimisaktiivsusega valimised olid pettumus ka president Emmanuel Macroni erakonnale Le République En Marche (LREM), mis ei saanud samuti enda kontrolli alla ühtki regiooni.

Le Pen püüdis üht Prantsusmaa regiooni oma kontrolli alla saada esimest korda, et anda taganttõuge oma 2022. aasta presidendivalimiste kampaaniale. Teise vooru esialgsed tulemused näitavad aga, et edu saavutasid traditsioonilised paremtsentristlikud erakonnad ja vasakpoolsed.

Provence-Alpes-Côte d’Azuris kaotas RN-i kandidaat Thierry Mariani vabariiklaste esindajale Renaud Muselier’le, kelle edu oli pärast 75% häälte lugemist üle 10%.

Vasakpoolsed kandidaadid loobusid seejuures kandideerimisest, et aidata Muselier’l Marianid võita.

Le Pen süüdistas rivaale ebaloomulike liitude loomises tema erakonna vastu.

„Nad tegid kõik, et meid eemal hoida ja takistada meil prantslastele oma regionaalse administratsiooni juhtimise võime näitamist,” ütles Le Pen.

RN-ile ennustati edu ka Prantsusmaa põhjaosas Calais’ ümbruses paiknevas Hauts-de-France’i regioonis, aga seal võitis konservatiiv Xavier Bertrand, kes on nüüd ka avalikult presidendikandidaat.