Mainekas Briti ajaleht Financial Times kirjutas kolmapäeval, et Saksamaa ja Prantsusmaa liidrid Emmanuel Macron ning Angela Merkel soovivad ELi-Venemaa suhetes uut strateegiat.

Euroopa Liidu diplomaadid rääkisid ajalehele, et Merkel käis lauda idee kutsuda Putin mõnele kõrgetasemelisele Euroopa Liidu juhtide kohtumisele ning kantsleri ettepanekut toetas ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Ideest kuulnud allikad sõnasid Financial Timesile, et teistes Euroopa Liidu pealinnades tekitas Merkeli ning Macroni ettepanek peamiselt pahameelt.

Ajalehe teatel on Merkeli-Macroni algatus löönud Euroopa Liidu kahte lehte küsimuses, kuidas reageerida halvenevatele suhetele Kremliga.

Leedu välisminister Landsbergis ütles täna Financial Timesile, et Merkeli ja Macroni algatus kursimuutuseks oli ootamatu ja tundub olema "ajaloolise lühinägelikkuse" juhtum.

Tema hinnangul on vastutustundetu taastada kohtumised Moskvaga ajal, kui "Venemaa on Nõukogude Liidu totalitarismile lähemal, kui viimase kolme kümnendi jooksul".

"Ühel või kahel korral lõksu langemist võib pidada ebaõnneks, kuid nii jätkamine kümnend kümnendi järel näeb välja nagu ajalooline lühinägelikkus," ütles Landsbergis FTle.

Venemaa tervitas algatust

Merkel selgitas täna Bundestagis, et Euroopa Liit peaks otsima Venemaaga otsekontakti samamoodi, nagu seda tegi USA president Joe Biden. Viimane kohtus Putiniga eelmisel nädalal.

"Tuleb tõdeda, et sellest ei piisa, kui USA president Joe Biden kõneleb Venemaa presidendiga. Ma tervitan seda, kuid EL peab samuti looma dialoogi jaoks formaadid. Vastasel juhul me ei suuda konflikte lahendada," ütles Merkel seadusandjatele.

Venemaa samal ajal tervitas Merkeli ettepanekut ja nimetas seda positiivseks. "President Putin toetab Brüsseli ja Moskva dialoogimehhanismi ja kontaktide taastamist," ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

Algatuse pooldajad Euroopa Liidus juhtisid samas ka tähelepanu ettepaneku karmimatele elementidele, mis lubasid otsida „kindlat ja kooskõlastatud vastust“ igale Venemaa edasisele „pahatahtlikule, ebaseaduslikule ja häirivale tegevusele“.

Merkel püüdis samuti hajutada muljet, nagu üritaks ta Putinile meeldida.

Ta ütles, et ELi liikmesriigid reageerisid "Venemaa paljudele provokatsioonide koordineerimata viisil" ja edaspidi tuleks lähenemisviisi paremini ühtlustada. "Me peame looma mehhanismid, mis võimaldaksid meil reageerida [sellistele] provokatsioonidele ühtselt ja kollektiivselt," märkis Merkel. "Ainult nii õpime Venemaa hübriidrünnakutele vastu astuma."