"Usume, et Suurbritannia hävitaja pani toime provokatsiooni. Meil on kahju, et see oli tahtlik ja ettevalmistatud provokatsioon," kuulutas Peskov kolmapäeval Mustal merel juhtunut kommenteerides.

Ta rõhutas, et Moskva peab sõjalaeva HMS Defender tegevust lubamatuks ja rahvusvahelise õigusega vastuolus olevaks. "Oleme kahtlemata mures Suurbritannia laeva sellise tegevuse pärast," ütles Kremli kõneisik.

Tema sõnul võtavad Vene piirivalvurid ja relvajõud üsna karmi hoiaku, kui keegi üritab tulevikus korraldada provokatsioone nagu eilne Musta mere juhtum.

Peskovi sõnul ei välista Moskva mingeid vastumeetmeid lubamatute provokatsioonide korral, mis rikuvad Venemaa piire.

"Vastuvõetamatute provokatiivsete tegevuste kordumise korral, kui need tegevused lähevad liiga kaugele, ei saa Venemaa Föderatsiooni piiride legitiimse kaitse seisukohast välistada ühtegi tegevust," ütles ta, vastates küsimusele, kas Vene pool võib selliste juhtumite kordumise korral rünnata.

Peskov keeldus selgitamast, mida mõeldakse liiga kaugele ulatuvate tegude all. Varem ütles Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov, et Venemaal on õigus "sihtmärke pommitada", kui välisriikide sõjalaevad rikuvad nende merepiire.

Kremli pressiesindaja lisas, et Moskva rakendab diplomaatilisel tasandil asjakohaseid meetmeid.

Varasemal briifingul ütles Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zakharova, et Moskva peab Suurbritannia mereväe hävitaja tegevust Mustal merel jämedaks provokatsiooniks ning Suurbritannia suursaadik Moskvas Deborah Bronnert kutsutakse välisministeeriumisse vaibale.

Vene president Vladimir Putini pressisekretär soovitas samal ajal mitte teha etteruttavaid järeldusi Moskva ja Londoni tulevaste suhete osas.

Ta märkis ka, et ei oska veel öelda, kas Suurbritannia kantakse selle vahejuhtumi tõttu Venemaa suhtes ebasõbralike riikide nimekirja. "Ma ei tea sellest midagi," ütles Peskov.

Venemaa teatas jaanilaupäeval, et Vene piirivalvelaev tulistas Briti miinilaeva peatamiseks hoiatuslaske. Ühtlasi olevat sõjalennuk Su-24M heitnud neli fugasspommi Briti sõjalaeva kursile, mille järel Briti laev olevat "Vene territoriaalvetest" lahkunud.

Suurbritannia kaitseministeerium eitas kolmapäeval, et nende laev oleks sisenenud Venemaa vetesse. “Merevägede laev liikus rahulikult läbi Ukraina territoriaalvete, kooskõlas rahvusvahelise õigusega,” märkis London.

"Usume, et venelased korraldasid Mustal merel laskeharjutusi ja hoiatasid merenduskogukonda oma tegevusest," teatas kaitseministeerium oma Twitteri kontol. “Hävitaja HMS Defender suunas ei tulistatud ühtegi hoiatuslasku ning me ei tunnista ka väidet, et selle kursile heideti pomme.”