Kui nädala alguses mõistsid 17 EL-i riiki välisministrite tasemel hukka Ungari autoritaarse riigijuhi Viktor Orbáni järjekordse valimiste-eelse vähemuste vastu võitlemisele rajatud kampaania alguse, siis täna võtsid teema parasjagu Brüsselis aset leidva Ülemkogu veerel üles ka 16 riigi- ja valitsusjuhti.

Riigijuhid tegid vastava pöördumise kirja näol, mis saadeti Euroopa Ülemkogu president Charles Michelile, Komisjoni juhile Ursula von der Leyenile ning parasjagu EL-i eesistujariigiks oleva Portugali peaministrile António Costale.

„Arvestades inimeste põhiõiguste ohustamist, eriti seksuaalse orientatsiooni põhise mittediskrimineerimise printsiipi, avaldame oma toetust meie ühistele põhiväärtustele, mis on kajastatud Euroopa Liidu lepingu artiklis 2,“ kirjutasid 16 riigi- ja valitsusjuhti oma pöördumises, mis on seotud saabuva rahvusvahelise LGBTI pride’i päeva saabumisega 28. juunil.

„Peame jätkama LGBTI kogukonna vastu suunatud diskrimineerimisega võitlemist, kinnitades, et kaitseme nende põhiõigusi. Austus ja sallivus on Euroopa projekti keskmes. Oleme pühendunud sellele püüdlusele, mis tagab, et tulevased Euroopa põlvkonnad kasvavad üles võrdsuse ja vastastikkuse austuse õhkkonnas,“ märgivad riigijuhid.

Kirjale on alla kirjutanud teiste seas Eesti peaminister Kaja Kallas, Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Saksamaa kantsler Angela Merkel ja veel 13 valitsusjuhti.

Euroopa liidrid aga jätavad kirjas otse Ungari mainimata, mis on seletatav sellega, et neile ei meeldi teha ühtegi avaldust, mis otseselt kritiseerib mõnd Ülemkogu enda liiget. Mainides Ungarit oleks nad otse enda nö klubi liiget ehk Ungari peaminister Viktor Orbánit puudutanud.

Märkimisväärne on riigijuhtide kirja juures, et kui varasema otseselt Ungarit hukka mõistnud välisministrite kirjal oli Leedu allkiri, siis Ülemkogu pöördumise all, mis on palju pehmem ja kenitlevam, puudub Leedu presidendi Gitanas Nausėda nimi.

Samal ajal on aga Euroopa Komisjon juba saatnud Ungari valitsusele protestikirja, milles rõhutatakse, et Budapestis vastu võetud „homopropaganda“ keelustamise seadus läheb otseselt vastuollu EL-i kehtiva õigusega.

Ungari valitsuse valimiskampaaniaga seotud uute seaduste küsimusest ei pääsenud isegi käimasolevad jalgpalli Euroopa meistrivõistlused, kui Saksamaal kerkis poliitiline pahameel turniiri korraldaja UEFA keelu üle valgustada eilse Münchenis toiminud Saksa-Ungari kohtumise ajaks staadion vikerkaarevärvidega.