Video avaldati pärast seda, kui Suurbritannia eitas Moskva väiteid, et Venemaa laevad tulistasid eile Mustal merel "Vene territoriaalvetesse" sisenenud Briti sõjalaeva peatamiseks hoiatuslaske, vahendab uudistekanal Sky News.

Venemaa teatas jaanilaupäeval, et Vene piirivalvelaev tulistas Briti miinilaeva peatamiseks hoiatuslaske. Seejärel olevat sõjalennuk Su-24M heitnud neli fugasspommi Briti sõjalaeva kursile, mille järel Briti laev olevat "Vene territoriaalvetest" lahkunud.

Suurbritannia kaitseministeerium aga eitas, et laev oleks sisenenud Venemaa vetesse. “Merevägede laev liikus rahulikult läbi Ukraina territoriaalvete, kooskõlas rahvusvahelise õigusega,” märkis London.

"Usume, et venelased korraldasid Mustal merel laskeharjutusi ja hoiatasid merenduskogukonda oma tegevusest," teatas kaitseministeerium oma Twitteri kontol. “Hävitaja HMS Defender suunas ei tulistatud ühtegi hoiatuslasku ning me ei tunnista ka väidet, et selle kursile heideti pomme.”

Intsident toimus Venemaa poolt annekteeritud Krimmi poolsaare lõunaosas Fiolenti neeme juures, mis asub Sevastopoli sõjasadamast lõunas.

Venelaste väitel aga hakati Briti miinilaeva liikumist pingsamalt jälgima juba 14. juunil, mil see Musta mere vetesse jõudis. "Nad ei ole siia teretulnud ja me hoiame taolisel tegevusel silma peal nii merel kui ka õhus," kommenteeris endine Vene Musta mere sõjalaevastiku admiral Interfaxile juba enne eilset vahejuhtumit.

1936. aastal sõlmitud rahvusvahelise Montreux' konventsioon kohaselt võivad Musta mere riikidesse mittekuuluvad merelaevad viibida piirkonnas kuni 21 päeva.

28. juunist kuni 10. juulini peaksid Mustal merel toimuma Sea Breeze-2021 nime kandvad ühisõppused Ukrainaga. Kahe nädala jooksul võtab neist plaanide kohaselt osa 40 NATO liitlaste ja partnerite sõjalaeva.