Euroopa Liidu diplomaadid rääkisid Financial Timesile, et Angela Merkel käis lauda idee kutsuda Putin mõnele kõrgetasemelisele Euroopa Liidu juhtide kohtumisele ning kantsleri ettepanekut toetas ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Ideest kuulnud allikad sõnasid Financial Timesile, et teistes Euroopa Liidu pealinnades tekitas Merkeli ning Macroni ettepanek peamiselt pahameelt. Siiski on Merkel viimastel päevadel üritanud mõttele toetust koguda. Nii Macron kui ka Itaalia peaminister Mario Draghi on hiljuti Berliinis käinud. Lisaks väisas Berliini ka USA välisminister Antony Blinken.

"Selline mõte on frustreeriv - taolisi ettepanekuid ei tohiks viimastel hetkedel teha. Nii asjad lihtsalt ei käi," lausus Financial Timesile ühe liikmesriigi anonüümne diplomaat.

Väidetavalt näeb Merkel kõrgetasemelise kohtumise korraldamises võimalust taaselustada 2014. aastal katkenud Euroopa Liidu ja Venemaa suhted. Merkel ise ning mitmete teiste Euroopa Liidu riikide juhid on Putiniga ka peale 2014. aastat kohtunud, kuid Merkel soovib kohtumist, kus kõik liikmesriigid räägiksid Putiniga ühiselt.

"Ilmselt on idee üle kõige pahasemad Balti riigid ja Poola, kes on viimastel aastatel võtnud Venemaa suunal karmima joone," kirjutas Financial Times.

Merkel pani ettepaneku lauda päev peale telefonikõnet Putiniga, kus arutati 80 aasta möödumist Natsi-Saksamaa kallaletungist Nõukogude Liidule. Kreml teatas eile peale kõnet, et selle käigus lepiti kokku edasistes omavahelistes kontaktides.