Eile märkis riiklik ilmateenistus, et Kesk-Aasiast Eestisse liikunud tolmune ja niiske õhukogum muutis päeva peale õhukvaliteedi väga halvaks nii Tallinnas kui Tartus.

22.06 kell 18.15 tehtud kuvatõmmis.

Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reet Pruul hoiatas eile, et olenemata osakeste looduslikust päritolust tasub vältida sellega kokkupuudet. "Eriti on ohustatud hingamisteede ja südamehaiguste põdejad," tõdes ta.

Pruul lisas toona, et tolmu püsides võiksid inimesed vältida lõkete tegemist. "Sellise kuumuse ja õhusaaste korral ei ole soovitav oma ümbruskonna õhukvaliteeti veel halvemaks muuta lõkke tegemisega," rääkis peaspetsialist.

Delfi pöördus täna Reet Pruuli poole küsimusega, kas Kesk-Aasiast Eestisse reisinud tolmukogum ohustab inimesi endiselt ning kuidas see võib mõjutada jaanilaupäeva.

"Õnneks on tänaseks olukord normaliseerunud ja õhukvaliteedi seirejaamad ei näita osakeste kõrgeid sisaldusi," teatas keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reet Pruul Delfile.

23.06 kell 12 tehtud kuvatõmmis.

Pruul hoiatas siiski võimalike tolmukeeriste eest. "Kuna ilmastikuolud on praegu sellised nagu nad on, võivad tekkida tolmukeerised, mis võivad olenevalt tingimustest levida kaugele ja jällegi sõltuvalt tingimustest levida kõrgemates või madalamates õhukihtides enne kui lõplikult hajuvad," lisas ta.

Sünoptik Kairo Kiitsak jagas eile sotsiaalmeedias, et tolm pärineb Kesk-Aasia sügavustest, olles jõudnud siiakanti peale pikka teekonda. Rännakul liikus see üle Valgevene ja Läti.