Esiteks

Abi leiab ette planeerimisest - proovi visualiseerida, millised võiksid olla sinu pühad, kus oled ning kellega soovid need veeta. Pea meeles, et sul on õigus olla valiv ja sa ei pea kõikidel üritustel osalema.

Teiseks

Lastega pered võiksid mõelda eelkõige sellele, et igasugused pühad on ka laste jaoks eriline aeg. Seega ei tohiks varjutada mõnusat perioodi ebameeldivad tunded või hirm vanemate alkoholitarvitamise pärast. Vanemate pühadetraditsioonid on laste jaoks olulise tähtsusega ja kujundavad seejuures ka nende tõekspidamisi ja norme alkoholi suhtes. Tasub meeles pidada, et kõige suurem rõõm pühadest on koosolemise rõõm.

Kolmandaks

Ärge pakkuge alaealistele alkoholi, ka mitte natuke. Selgitage pigem, et see pole mitte ilmaasjata noortele keelatud - alkohol kahjustab nende aju arengut.

Neljandaks

Varuge endale pühadeperioodiks koju mittealkohoolseid jooke. Täiskasvanutele on heaks alternatiiviks ka alkoholivabad variandid kergematest alkohoolsetest jookidest, mida on saadaval laias valikus. Ka külla minnes on mõistlik endale kaasa võtta sobivaid alkoholivabasid alternatiive ja mineraalvett.

Viiendaks

Tegutseda võiks läbimõeldult: kavanda enda käitumine alkoholi suhtes enne igat pidu või koosviibimist.

Mõtle sellele, kui pikk on üritus ja millist alkohoolset jooki kavatsed juua. Targem on valida lahjema alkoholisisaldusega jook, väiksem klaas või pudel. Ära joo erinevaid jooke segamini.

Kavanda ette, mitu jooki sa jood. Näiteks - kui oled otsustanud, et sinu piir on kaks klaasi veini, siis hoia sellest kavatsusest kinni. Söö korralikult kõht täis, sellisel juhul ei imendu alkohol nii kiiresti. Lükka esimese joogi joomist võimalikult kaugele. Joo vahele vett või alkoholivabasid jooke.

Ära lase ennast teistel ümber rääkida või kellelgi pidevalt enda klaasi täita. See tagab sulle järgmisel päeval hea enesetunde ja rahulolu. Mõtle juba ette valmis paar erinevat viisi, kuidas sa „ei“ ütled. Tekkinud olukorras on seda lihtsam teha, kui oled selle oma mõtetes juba läbi mänginud.

Kuuendaks

Kui oled joonud kavatsetud piirist rohkem ja tunned joovet, on hea aeg minna üle alkoholivabadele jookidele. Ka enne magamaminekut on vägagi kasulik juua suur klaas vett. Kui järgmisel hommikul on siiski enesetunne halb, tähendab see seda, et organism võitleb mürgiga. Pohmelli puhul on tegu alkoholimürgituse kergema vormiga. Ära joo peale - see ainult lükkab probleemi edasi. Võta aega taastumiseks. Joo rohkelt vedelikku, võta multivitamiine, et taastada joomisega kaotatud vajalikud ained organismis ning pea alkoholist puhkust. Mõtle järgi, kindlasti tasub analüüsida, miks sul ei õnnestunud oma kavatsustest alkoholi mitte tarbida (või mitte nii palju tarbida) kinni pidada.

Kuna alkohol on inimese organismile kahjulik aine ja aina rohkem teadusuuringuid kinnitab, et pole olemas ohutut kogust, siis peaksid kõik inimesed mõtlema koguste vähendamise peale.

Seitsmendaks

Pea meeles, et kindlasti ei tohi alkoholi tarvitada:

  • kui ollakse rase või toidetakse last rinnaga,
  • on terviseprobleemid, mis võivad alkoholitarvitamise tulemusel halveneda ja kui võetakse ravimeid,
  • ollakse alaealine,
  • või siis, kui on probleeme joomise kontrollimisega.

Kaheksandaks

On hea mõte mõõta ka oma alkoholinäitu veres. Kui alkomeetrit pole, saab seda teoreetiliselt teha ka veebis. Variante selleks on mitu:

Turvalisi ja toredaid jaane kõigile!