Ilmateadlane Jüri Kamenik märkis sotsiaalmeedias, et tegemist pole kohe kindlasti pilvedega. "Kohale on saabunud väga eriline õhumass," sõnas ta.

Sünoptik Kairo Kiitsak jagas sotsiaalmeedias, et tolm pärineb Kesk-Aasia sügavustest, olles jõudnud siiakanti peale pikka teekonda. Rännakul liikus see üle Valgevene ja Läti meie maile.

Riigi ilmateenistus märkis, et põhja suunas liikuv tolm kajastub ka hingatava õhu koostises - nagu kell 15:07 tehtud kuvatõmmiselt nähtub, on hea kvaliteediga õhku jäänud alles vaid mõningatesse paikadesse Eesti põhjarannikul. Ülemiste kandis oli tol hetkel õhukvaliteet hinnatud lausa "halvaks".

Õhuseirest nähtub, et Tallinna külje all on õhukvaliteet kohati lausa halb.

Poole tunni möödudes oli õhukvaliteet halvenenud lisaks Ülemistele ka Laagris:


Liivatormid ega tolmukogumid pole Eestis küll tavapärased, ent sugugi mitte haruldased külalised. Viimati liikus näiteks selline massiiv üle Eesti käesoleva aasta veebruarikuus, mil peeti võimalikuks Aafrikast pärineva tolmu segunemist sademetega.

Õhtul kell 18.15 tehtud kuvatõmmis näitab, et õhukvaliteet on muutunud väga halvaks nii Tallinnas, Tartus kui ka Kohtla-Järvel:

Tolm on muutnud õhukvaliteedi väga halvaks kolmes linnas.

Tasub vältida kokkupuudet

Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reet Pruul soovitab inimestel vältida tolmuse õhu sissehingamist.

"Olenemata osakeste looduslikust päritolust, on oluline vältida kokkupuudet sellega. Eriti on ohustatud hingamisteede ja südamehaiguste põdejad," sõnas Pruul. "Samuti on oluline, et sellise osakeste sisaldusega ei puutuks kokku lapsed ega ka terved inimesed ei teeks füüsilist koormust andvaid tegevusi. Kui on vaja välja minna, võib kasutada meile juba harjumuseks saanud maske aga on soovitav olla siseruumides ja suletud akendega kuni olukord paraneb."

Tolmu rohkuse tõttu võiksid inimesed Pruuli sõnul ka vältida täna jaanilõkete süütamist.

"Sellise kuumuse ja õhusaaste korral ei ole soovitav oma ümbruskonna õhukvaliteeti veel halvemaks muuta lõkke tegemisega," ütles spetsialist. "Loodetavasti lähiajaks lubatavad vihmahood parandavad praegust olukorda."

Õhukvaliteedi olukorda saab jälgida aadressil www.õhuseire.ee.

Hea lugeja - kui tolm mõjutas taevalaotust ka mujal Eestis, siis saatke pilt või video aadressile vihje@delfi.ee.