Iraanis kohtuniku ametit pidav äärmuskonservatiiv Ebrahim Raisi on juba USA kehtestatud sanktsioonide all. Valimistele läks ta vastu selge liidrina, sest peaaegu kõik tema tugevamad konkurendid diskvalifitseeriti, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Algselt võttis hääletusest osa 12 inimest, kuid valimiskomisjon praakis nende hulgast viis välja. Kolmapäevaks olid seitsmest järele jäänud kandidaadist välja langenud veel kolm.

Iraani opositsioon kutsus eilse eel hääletust boikoteerima, sest nende hinnangul oli Raisi võit juba ette kindel.

2017. aasta presidendivalimistest võttis osa rohkem kui 70 protsenti kodanikest ja ka eile näitasid riiklikud telekanalid kaadreid jaoskondades moodustunud pikkadest järjekordadest. Poolametlik uudisteagentuur Fars aga teatas, et ajal, mil hääletuse algusest oli möödas 12 tundi, oli sellest osa võtnud vaid 37 protsenti.
Iraani presidendivalimiste esialgsed tulemused peaks selguma täna ja ametlik tulemus homme. Kui Raisi võidab, saab temast esimene president, kes on juba enne ametisse astumist USA sanktsioonide all. Washington kehtestas Raisile piirangud tema seotuse tõttu 1988. aasta poliitiliste vangide massihukkamisega.
Teherani hääletaja tuli jaoskonda Iraani revolutsioonilise kaardiväe vormis poegadega.

Lisaks jääb Raisi eelduste kohaselt ametisse kaheks nelja-aastaseks ametiajaks, see aga tähendab, et selle perioodi sisse võib jääda Iraani üks otsustavamaid tulevikusündmusi - 82- aastase ajatolla Khamenei surm.