Delfi portaalis käesoleva aasta mais läbi viidud veebiküsitlusest selgus, et 67 protsenti vastanud autojuhtidest peab telefoni kasutamist roolis keskmisest tõsisemaks või lausa kõige tõsisemaks ohuks liikluses. Aastatega on küsitluse järgi kasvanud - 11 protsendini - nende vastajate hulk, kes kaassõitjana sattunud liiklusohtlikku olukorda, kuna juht kasutanud sõidu ajal telefoni.

Pea iga neljas vastanu (38 protsenti) tunnistas, et on roolis viimase poole aasta jooksul telefoni kasutanud - peamiselt sõnumite või e-kirjade lugemiseks, pildistamiseks-filmimiseks, aga ka sotsiaalmeedia tarbimiseks.

Politseijuht kutsub üles sõpru korrale kutsuma

Liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe tõdes Delfile, et politsei näeb liikluspildis aina rohkem, kuidas inimeste tähelepanu kipub juhtimiselt hajuma.

"Kuigi enamik meist juba teab, et autoroolis ei tohi mobiiliga rääkida, siis kehtib sama põhimõte ka jalg- või tõukeratast juhtides. Ka kergliikuriga sõites oled sa juht ning pead keskenduma ainult liikluses toimuvatele. Liialt sageli näeme jalakäijate vahel tuhisemas ning ohutuses veendumata ülekäigurajale sõitmas jalg- ja tõukerattureid, kelle kiirus on suur ja silmad telefonis," kommenteeris ta.

Kullamäe kutsus üles ühiskonnas laiemalt nutisõltuvuse probleemi teadvustama ning rohkem oma lähedasi korrale kutsuma.

"Nutijoove on liikluses vähemalt sama ohtlik kui alkoholijoove ning purjus sõpra me ju rooli ei lase. Sama põhimõtte alusel peaksid kõrvalistujad reageerima, kui juht näpib sõidu ajal telefoni."

Liitu kampaaniaga!

"Roolis ei loe" kampaania käigus avame Delfis teemat läbi inimeste õpetlike lugude ja juhtnööride, arvamusartiklite, tuntud inimeste üleskutsete ning probleemlugude, mis valgustavad "roolinutijoobe" vastase võitluse kitsaskohti ja võimalusi nii Eestis kui ka maailmas.

Kutsume kõiki lugejaid meie üleskutsega liituma:
- Räägi oma lugu: millistesse ohuolukordadesse oled sattunud liikluses nutitelefoni tõttu kas süüdlase, ohvri või tunnistajana? Kirjuta oma lugu roolis@delfi.ee või sotsiaalmeedias teemaviitega #rooliseiloe.
- Kasuta "Roolis ei loe" Facebooki-raami.
- Mine kampaanialehele delfi.ee/rooliseiloe ja telli "Roolis ei loe" autokleebis.

Delfi üleskutset toetab Gjensidige kindlustus.