"Suur tänu kõigile autoritele, kes oma looideed paberile panid ja meile hindamiseks esitasid. Projekte tuli küll veidi vähem kui eelmine kord, aga nende tase oli see-eest kõrgem. Võidutöid iseloomustab uuritava teema aktuaalsus ja mõjukus, samuti originaalne fookus ja erinevate meediumite kasutamine. Jääme huviga ootama ideede realiseerimist," ütles Oivalise Ajakirjanduse juhatuse liige Mari-Liis Rüütsalu.

3000 kuni 5000 euro suuruse stipendiumi saavad järgmised autorid ja nende teemad:

Holger Roonemaa – Kiriku roll ja mõju Eesti poliitikas ning ühiskonnas
Bianca Mikovitš – Eesti Vatikani Apostellikes Arhiivides
Laura Kalam ja Madis Kallas – Kas esoteerika on vallutanud usuleiged eestlased?
Kadri Kuulpak – Vaba teema
Maret Einmann – Väärtustamata väärtus – õpetaja

Rüütsalu rõhutas, et sihtasutus kuulutab uue konkursi välja juba 2021. aasta sügisel. "Seetõttu soovitan kõigil huvilistel meie tegemistel silma peal hoida, kuna peagi teeme teatavaks kolmanda taotlusvooru ja avaldame teemad, mille kohta lugusid ootame," selgitas ta.

SA Oivalise Ajakirjanduse stipendiumi eesmärk on võimaldada luua ajakirjanduslikku sisu, mis nõuab autoritelt tavapärasest rohkem aega ja pühendumist. Sündivad lood võiksid muuta Eesti läbipaistvamaks, õiglasemaks ja targemate kodanikega riigiks. Lugude esmaavaldamise koht on Ekspress Meedia ASi või Õhtuleht Kirjastuse ASi väljaanded. Ühe kuu möödumisel esmaavaldamisest võib lugusid avaldada ka teistes kanalites.

SA Oivaline Ajakirjandus asutajad on Hans H. Luik, Viljar Arakas ja Siim Tuisk. Sihtasutuse juhtkonda kuuluvad lisaks Rüütsalule veel Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald ja Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov, kes valivad ühtlasi välja ka stipendiumi saajad.

Ajakirjandusstipendiume rahastavad Hans H. Luik, Raul Kirjanen, Viljar Arakas ja Hugo Osula perekond. Ajapikku on toetajaid veelgi juurde tulemas.

Täpsem info kandideerimistingimuste kohta asub kodulehel ja Sihtasutus Oivaline Ajakirjandus Facebooki-lehel.