USA ringkonnakohus Connecticuti osariigis Hartfordis mõistis 41-aastase Oleg Koškini teisipäeval süüdi vandenõus arvutipettuse ja kuritarvituse toimepanemiseks ning arvutipettusele ja kuritarvitusele kaasa aitamises ja sellele õhutamises.

Teine kohtualune, 33-aastane Pavel Tšurkan tunnistas end eile süüdi kaitstud arvutile ebaseaduslikule ligipääsule kaasaaitamises ja sellele õhutamises.

Prokuratuuri teatel pakkusid Eestis elanud Venemaa kodanik Koškin ning Eestis ja Tais elanud Tšurkan internetis krüpteerimisteenust nimega Crypt4U, mis aitas pahavara viirusevastase tarkvara eest kaitsta.

See tehnoloogia võimaldas häkkeritel nakatada arvutisüsteeme üle maailma alates 2013. aasta septembrist kuni 2017. detsembrini.

Koškin „kujundas välja ja opereeris teenust, mis oli hädavajalik vahend maailma kõige kahjulikumatele küberkurjategijatele, sealhulgas lunavararündajatele”, teatas USA justiitsministeeriumi kriminaaldivisjoni peaprokuröri abi kohusetäitja Nicholas McQuaid. „Otsus peaks olema hoiatus neile, kes pakuvad küberkurjategijate jaoks infrastruktuuri: kriminaaldivisjon ja meie õiguskaitsepartnerid peavad teid sama palju süüdi olevaks kui häkkereid, kelle kuritegudele te kaasa aitate, ja me teeme väsimatult tööd teie kohtu ette toomiseks.”

Üks meeste klientidest oli Peter Levashov, kes juhtis niinimetatud Kelihose botnet’i, mis andis talle kontrolli arvutivõrkude üle, kuhu ta sisse tungis.

Levashov kasutas Koškini tehnoloogiat umbes 200 000 arvuti nakatamiseks üle maailma, enne kui USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) Kelihose süsteemi purustas.

Koškinit, kes vahistati 2019. aastal Californias ja kes sellest ajast on olnud föderaalvõimude vahi all, ootab kuni 15-aastane vanglakaristus. Otsus tehakse 20. septembril. Tšurkani, kes on olnud kautsjoni vastu vabaduses, ootab kuni üheksa-aastane vangistus. Tema kohta tehakse otsus 27. septembril.