Elektritõuks on punktist A punkti B jõudmiseks mugav ja sujuv sõiduk, mis on üsna kasulik investeering, kuna bussi või autoga liikumine võib näiteks ummikute ajal olla tunduvalt aeglasem ja ebamugavam. Elektritõuksiga vuhised sellistest olukordadest takistamatult mööda – oska vaid kenasti tasakaalu hoida ja pea turvalisuse nõuetest hoolikalt kinni.

Kui plaanid parasjagu elektritõukeratta ostu (vaata valikut Photopointi e-poes), aga ei tea täpselt, milline neist võiks sulle või su pereliikmele kõige paremini sobida, siis loe edasi! Uurime täpsemalt, millega võiks ennast kurssi viia.

Milline on hea elektritõukeratas täiskasvanutele?

Kvaliteetse ja sinu vajadustega kooskõlas oleva elektrilise tõukeratta ostmine võib võtta natukene aega ja nõuda ka mõttetööd. Tegemist on üsna arvestatava investeeringuga, mida ei tasu teha kergekäeliselt.

Missugune elektritõukeratas sobib väga hästi just täiskasvanule?

Oleme harjunud, et minevikus olid tõukerattad pigem mängulised liikumisvahendid, mis tõid lustirõõmu eelkõige lastele, kui nüüdseks on üsna tavapärane, et kergliiklusteedel ja tänavatel vuravad elektri jõul liikuvate tõukeratastega ringi ka igas vanuses täiskasvanud.

Enne uue elektritõukeratta ostu mõtle

  • Kas sul on hea panipaik, kus seda hoida? Õnneks võtab elektritõukeratas tunduvalt vähem ruumi kui jalgratas.
  • Kas soovid, et tõukeratas oleks kokkupandav? Näiteks juhuks, kui tahad selle auto pakiruumi paigutada ja reisile kaasa võtta.
  • Mitu kilomeetrit soovid ühe päeva jooksul läbida?
  • Kas plaanitud marsruut on heas olukorras (sile ja mugav) või esineb ka konarlikke teeolusid?
  • Mida lubab sinu eelarve? Kas valiksid pigem soodsas, keskmises või kallimas hinnaklassis oleva mudeli?

Rahakotisõbralikud mudelid (kuni 400 eurot)


Odavamasse hinnaklassi kuuluvad tõukerattad, mis sobivad eelkõige kergemaks kasutuseks ja lühemate vahemaade läbimiseks.

Nende rattad on enamasti väiksemad, mis tähendab põrutavamat sõitu. Mootori võimsus ja aku vastupidavus on samuti tagasihoidlikumad.

Selliste väiksemate tõukerataste kasuks räägib nende kerge kaal - väiksemat ratast on mugavam kõrgemale korrusele tõsta.

Siiski on selles kategoorias ka mõned suurepärased ja funktsionaalsed elektritõukerattad, mida tasub väiksema eelarve puhul lähemalt vaadata. Näiteks Xiaomi Mi 1S ja Segway Ninebot E22E.

Xiaomi Mi 1S

Sõidab ühe laadimisega kuni 30 kilomeetrit.

Keskmisest suuremad 8.5” täisrehvid.

Üsna kerge – 12,5kg.

Segway Ninebot E22E

Läbi ühe laadimisega kuni 20 kilomeetrit.

Keskmisest suuremad 9” täisrehvid.

Kiire laadimine, 3,5 h.

Keskmisesse hinnaklassi kuuluvad mudelid (kuni 900 eurot)

Keskmisesse hinnaklassi kuuluvad mudelid (kuni 900 eurot)

Sellesse vahemikku mahub kõige rohkem mudeleid, kuid üldiselt on sarnase hinnaga tooted ka omaduste (kvaliteet, jõudlus) poolest üksteisele üsna sarnased.

Sellise hinnatasemega elektritõukerattalt saad juba oodata võimekamat akut ja võimsamat mootorit, lisaks on mõnel neist ka vedrustus – see kõik tähendab, et sõita saab kaugemale, kiiremini ja mugavamalt.

Elektritõukeratas Ducati Scrambler Cross E

Aku ühe laadimiskorraga on võimalik sõita kuni 35 km.

Keskmisest suuremad, 11,5” rehvid.

Nii ees kui taga on trummelpidur.

Segway Ninebot KickScooter MAX G30 II

Sõiduulatus ühe laadimiskorraga kuni 65 km.

10” vastupidavad rehvid & topeltpidurdussüsteem.

LED ekraan kuvab sõidukiirust, -režiimi ja akutaset

GPad Joyride

Sõiduulatus kuni 40 km.

10” õhkrehviga rattad.

Eesmine ja tagumine vedrustus.

Eriti võimekad mudelid (alates 900 eurost ...)


Tippmudelite hulka kuuluvad elektrilised tõukerattad on tavaliselt varustatud vedrustusega. Lisaks on neil on suurem mootor, väga vastupidav aku ja kvaliteetsed pidurid. Sõitmine on ühtaegu nii mugavam kui turvalisem.

Siiski on paljude niisugustel mudelitel enamasti kõrgem kaal (umbes 18 kg), mis võib muuta sinu elu pisut keerulisemaks, kui soovid tõukeratast autoreisile kaasa võtta või ülemisele korrusele kanda.

Veelgi tugevama jõudlusega elektritõukerattad pakuvad väga head sõidukiirust ja/või ülipikka sõiduulatust.

Mõnel neist on koguni kaks mootorit ja ülivõimas aku. Selle kategooria parima tõukerattaga võib kulgeda kuni 110 kilomeetrit ühe laadimiskorraga. Selline on näiteks elektritõukeratas INOKIM OXO 2WD.

INOKIM OXO 2WD

Aku ühe laadimiskorraga on võimalik sõita rohkem kui 100 kilomeetrit.

10“ tollised õhkrehvid.

Võimas 1000W mootor, mis võimaldab saavutada kuni 65 km/h tippkiiruse.

Niisugused tõukerattad sobivad tõsistele sõiduentusiastidele, kes soovivad vahel kulgeda ka keerulisel maastikul.

Milline elektritõukeratas lastele soetada?

Missugune elektritõukeratas osta lastele? Praegu unistab tõenäoliselt iga teine laps sellest, kuidas ta ägeda elektritõukerattaga ringi rallib. Siiski peaks enne ostu olema kindel, kas laps ka tegelikult aru saab, mida tähendab turvalisus ja ohutu liiklemine.

Kui laps tajub selgesti, et elektritõukeratas ei ole üksnes ringirallimise vahend, vaid päriselt liikluses osalev sõiduk, millega saab sõita üsna kiiresti ja millega kaasnevad mitmed ohud, siis on ta elektrilise liikuri soetamiseks küps.

Mida pead teadma, kui plaanid lapsele osta uue elektritõukeratta:

Liiklusseadus lastele elektritõukerattal kulgemiseks suuri takistusi ette ei näe, kuid lapsevanem peaks jälgima lapse kohusetunnet ja valmisolekut (tavaliselt alates 10-eluaastast).

Laps tohib sõita kõnniteel, õuealal, kergliiklusteel, rattarajal ja -teel.

Sõiduteel sõitmine ei ole lubatud.

Nooremad kui 16-aastased on kohustatud sõites kandma kiivrit.

Kui laps on piisavalt küps ja saab kõigest eespool mainitust aru, siis võib asuda talle sobivat elektritõukeratast valima. Näiteks vahva disainiga Ninebot eKickScooter ZING E8 elektritõukeratas on mõeldud just lastele (6–12-aastastele).

Segway Ninebot eKickScooter ZING E8

Ühe laadimisega läbib kuni 10 km.

Täiskummist rattad (7”).

Tippkiirus 14 km/h.

Kuidas leida enda jaoks parim elektriline tõukeratas?


Nii lastele kui täiskasvanutele on elektritõukeratas muutumas üha atraktiivsemaks kergliiklusvahendiks – see on ühtaegu trendikas kui ka tõeliselt praktiline sõiduriist.

Kuna elektriliste tõukerataste valik on nii hinna kui omaduste poolest tõeliselt lai, siis peaks sobiva mudeli leidma endale iga soovija. Sõidurõõmu jagub kuhjaga.

Tuleb vaid korraks aeg maha võtta, mõelda oma vajadustele, soovidele ja eelarvele ning sellele, mis on elektrilise tõukeratta juures sulle kõige olulisem. Kas kiirus? Võimsus? Kaua kestev aku? Hind? Mugavus? Töökindlus? Või kõik need üheskoos?

Photopointi veebikaubamajas ootab sind lai valik populaarseid elektrilisi tõukerattaid, mida võid näha Eesti tänavatel iga päev ringi liikumas. Leia ka endale või pereliikmele soodne ja keskonnasäästlik liikumisvahend kerge vaevaga!

Pea meeles kiivrit


Koos uue tõukerattaga soovitame investeerida kindlasti kiivrisse ja miks mitte ka väiksesse rattakella. Kasulikke soovitusi kiivri valimisest leiad liikluskasvatus.ee veebist.

Mõnusat kulgemist!

Jaga
Kommentaarid