President Kersti Kaljulaid ütles kaitseväe akadeemias lõpetajatele ohvitseriauastme tunnused andes, et kaitseväe paraadvormidest, orkestrist ja tseremooniatest on olulisem hea väljaõpe.

„Iga euro, mis kaitseväe eelarvest kulub otseseks lahingutegevuseks mittevajalike kulude, n-ö sümbolväärtusega ettevõtmiste alla, on raha, mida reservüksustele, nende varustusele ja moonavarudele enam ei jagu. Seetõttu toetan mina kindral Heremi ja kindral Palmi arusaama sellest, mida nemad nimetavad „koledaks kaitseväeks“,“ leiab president.

Pea terve Eesti iseseisvumisaja tegutsenud 41-liikmeline kaitseväe orkester saadetakse tänavu septembrist laiali. Sel aastal plaanib kaitsevägi koondada kuni 200 inimest.

Kaitseväe pressijaoskonna ülem kapten Taavi Karotamm kinnitas Delfile, et kaitseväe juhataja Martin Herem otsustas kaitseväe orkestri laiali saata.

"Kärbe toimub uues riigieelarve strateegias ettenähtud kokkuhoiumeetmete rakendamisel," sõnas Karotamm. "Kogu avalik sektor peab ressursse kokku hoidma ja sellest ei jää puutumata ka kaitsevägi."

Kaitsevägi saadab laiali ka kaplaniteenistuse.

Kaitseväe orkestris mängib hetkel 41 teenistujat, kokku plaanitakse sel aastal koondada erinevatest kaitseväe üksustest kuni 200 ametikohta. Kaitseväes töötab hetkel kokku ligi 5000 inimest.