Korsikal Bastias pandi 2016. ja 2017. aastal toime kaks vägivaldset röövi.

Esimene neist leidis aset 2016. aasta 3. oktoobril Paoli bulvaril Vannucci juveeliäris. Kella 10.30 ajal sisenes ärisse kaks grimeeritud tugeva Ida-Euroopa aktsendiga inglise keelt rääkinud isikut, kes alguses tutvustasid end klientidega. Kolmas kaasosaline ootas kaugemal. Kiiresti hakkasid röövlid aga müüjaid ähvardama ning purustasid siis vitriinide klaasid ja haarasid kaasa seal olnud väärisesemed, teatab France Info.

Kogu operatsioon toimus vaid mõne minutiga ja kolm meest põgenes umbes miljoni euro väärtuses röövsaagiga. Juurdlus anti Bastia kohtupolitsei kätte, millel aga tõsiseid niidiotsi ei olnud.

2017. aasta 4. mail rööviti Bastias teist juveeliäri enam-vähem samasugusel viisil. Seekord langes ohvriks samal Paoli bulvaril asuv Danesi juveeliäri. Kolm röövlit, kes varjasid nägusid mütside ja päikeseprillide abil, lõhkusid vitriinid ja tühjendasid need, misjärel lahkusid jalgsi. Kaasa viidi peamiselt luksuskäekelli. Kahju oli taas umbes miljon eurot ja mehed rääkisid samasuguse slaavi aktsendiga.

Siis võttis aga Bastia kohtupolitseiga ühendust Europol. Prantsuse ajalehe Le Figaro teatel said uurijad informatsiooni Eestist nelja isiku kohta, keda kahtlustati kahes Bastia röövis osalemises. Uurijad tõid välja Korsikale saabumise ja sealt lahkumise kuupäevad, mis langesid kokku esimese rünnakuga.

Le Figaro teatas, et neli kahtlusalust vanuses 22-44 aastat on Eestis registreeritud ohtlikud narkomaanid.

Teise röövi toimumispaigast leitud kirvelt saadud DNA aitas kindlaks teha viienda Eesti kodaniku.

Bastia kohtupolitsei juht Jean-Baptiste Pinquié ütles ajalehele Corse-Matin, et käivitati rahvusvaheline koostöömehhanism.

„Tänu neid sidekanaleid läbinud informatsioonile saime me aru, et samasugused juhtumid puudutavad ka teisi riike,” ütles Pinquié. Algas tihe koostöö Bastia kohtupolitsei ja mitme teise Euroopa riigi vahel.

Juurdlusega tehti järk-järgult kindlaks kuritegeliku jõugu piirjooned. Bastia politsei kaasas isegi Šveitsi eksperdid „Diamond Projet’st”, mis analüüsib juveeliäride relvastatud rööve Euroopas. Šveitsi eksperdid osutasid Eesti kurjategijate jõugule, mis oli kurikuulus juba üle kümne aasta ja mis oli 2008. aasta luksusäri röövi taga Inglismaal Newcastle’is, mille käigus omanik surnuks peksti.

Lõpuks viis juurdlus Bastia röövide kolme kahtlusaluseni. Kaks neist on juba surnud – üks liiklusõnnetuses Itaalias ja teine üledoosi Eestis. Kolmas mees mees peeti kinni Austrias. Bastia politseinikud sõitsid 2019. aasta novembris sinna teda üle kuulama.

2020. aasta sügisel sõitsid Bastia politseinikud pärast mitmeid Europoli ja Eurojusti korraldatud kohtumisi Eestisse veel kolme kahtlusaluse järele.

Üks peeti kinni tunni kaugusel Venemaa piirist ja ülejäänud kaks olid juba vanglas. Kõik kolm kuulati üle ja viidi Bastiasse, kus neile esitati süüdistus relvastatud röövis organiseeritud grupina ja kuritegelikus vandenõus.

Veel üks röövel, keda kahtlustati Danesi juveeliäri röövis ning ka verises rünnakus Newcastle’is, leiti Eesti politsei poolt Soomes viibivat. Soome politsei pidas ta kinni mai lõpus. Ta ootab Bastiasse saatmist.

Juurdlus jätkub, et teha kindlaks rünnakuteks käsu andjad ja et leida röövitud esemed.