Tuhanded LGBT-aktivistid ja muud inimesed kogunesid eile õhtul Budapestis parlamendihoone juurde ja skandeerisid „Me oleme siin!”. Nõuti seaduseelnõust loobumist, vahendab Associated Press.

„Meil on enne homset hääletust palju teha: me peame ütlema, me peame kirjutama igale parlamendi liikmele, miks see seadus on laste, perede ja inimsuse vastane,” ütles inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International Ungari haru direktor Dávid Vig kogunenutele.

Peaminister Viktor Orbáni rahvuskonservatiivne valitsev erakond Fidesz esitles seda seaduseelnõu eelmisel nädalal ja kavatseb selle üle täna hääletada. Eesmärk on väidetavalt võitlus pedofiilia vastu, aga koos sellega keelatakse LGBT-inimeste ja samasooliste suhete kohta informatsiooni levitamine noortele.

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch vanemteadur Lydia Gall ütles, et seksuaalse ja soolise mitmekesisuse võrdsustamine pedofiiliaga solvab LGBT-inimeste väärikust ja võib nad ohtu seada.

Gall nimetas seaduseelnõu „Orbáni valitsuse küüniliseks, vastikuks ja tahtlikuks katseks LGBT-inimeste õigused jalge alla tallata ja muuta nad Ungari ühiskonnas sisuliselt nähtamatuks”.

Euroopa Nõukogu inimõiguste komissar Dunja Mijatović palus Ungari parlamendiliikmetel eelnõu tagasi lükata.

„Ma kutsun teid jääma valvsaks selliste algatuste suhtes suruda läbi meetmeid, mis piiravad inimõigusi või stigmatiseerivad ... ühiskonna mõnesid liikmeid,” ütles Mijatović eile.

Seaduseelnõu keelab igasuguse erinevast sooidentiteedist ja seksuaalsest orientatsioonist rääkimise või selle kujutamise avalikkuse ees, sealhulgas koolides ja meedias.

Mõned inimõiguslased võrdlevad seda Venemaa 2013. aasta diskrimineeriva seadusega, mis keelas „homopropaganda”.

Mijatović ütles, et selline seadusandlus tugevdab eelarvamusi LGBT-inimeste vastu. Mijatovići sõnul on rahvusvahelised inimõigusteorganisatsioonid kindlaks määranud, et noortel on õigus kõikehõlmavale seksuaalharidusele, mis ei ole võimalik, kui LGBT-asjadest on keelatud rääkida.

Ungari opositsioon on selles asjas lõhki.

Paremäärmuslik erakond Jobbik teatas, et kavatseb poolt hääletada vaatamata eelnõu mõningatele puudustele, sest on nõus, et soo muutmise ja „igasuguste seksuaalsete orientatsioonide” „propagandat” ei tohiks koolides lubada.

Teised erakonnad kavatsevad hääletust boikottida.

Et aga Fideszil on parlamendis enamus, kiidetakse seadus ilmselt heaks.