Tänasel riigikogu istungil andsid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa fraktsiooni saadikud üle umbusaldusavalduse peaminister Kaja Kallasele.

“Kaja Kallase eestvedamisel on Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus mänginud mõne kuuga maha eelmise valitsuse loodud tingimused majanduse arenguks ja Eesti kaitsevõime tõstmiseks. Valitsus on teinud terve rea ebakompetentseid majanduspoliitilisi otsuseid, mis kahjustavad oluliselt Eesti ettevõtteid, maapiirkondade arengut ja riigi julgeolekut,” seisab umbusaldusavalduses.

EKRE esimehe Martin Helme sõnul tänane valitsus ei ehita, vaid ainult lõhub ning pöörab tagasi eelmise valitsuse kahe aastaga saavutatut.

„Kaja Kallas peaministrina on Reformierakonna ja Keskerakonna valitsuse rumalate ja vastutustundetute poliitiliste valikute eest otseselt vastutav,“ ütles Helme.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul on Kaja Kallase valitsuse valed ja vassimised kahjustanud Eesti julgeolekut, konkurentsivõimet ja inimeste turvatunnet.

„See, kuidas on mindud pingelises julgeolekuolukorras Eesti riigikaitse, kaitseväe ja kaitseliidu kallale, on vastuvõetamatu ja ohtlik. Seejuures on avalikkust korduvalt ja sihilikult eksitatud,“ ütles Seeder, tuues näitena veel valitsuse otsuse varjata lisaeelarve menetluse käigus ligi 300 miljoni euro suurust täiendavat riigile laekuvat maksutulu.

„Valitsuse otsused kaotada väärtuspõhised meetmed nagu kodulaenude intresside tulumaksuvabastus ja kärped laste huvihariduse arvelt tabavad kõige valusamalt noori peresid,“ rõhutas Isamaa esimees.

Kallas: valitsus on teinud oma tööd pühendumusega

"Sain täna NATO tippkohtumiselt Eestisse naastes info, et EKRE ja Isamaa fraktsiooni saadikud avaldasid Riigikogu istungil mulle umbusaldust," kirjutas peaminister Kaja Kallas teisipäeval ühismeedias. "Mille eest täpselt, on segane, aga austan demokraatia protsessi."

"Minu valitsus on teinud tööd pühendumusega ning olen valmis enda ja oma valitsuse otsuste eest seisma ja selgitama. Paraku ei saa ma seda teha kohe, kuna mind ootavad täna pikalt ette kokku lepitud tööülesanded, mille täitmisest ma ei pea võimalikuks puududa," põhjendas peaminister, miks ta ei saa kohe täna minna riigikokku umbusaldamisele.