Riigikogu pressiteenistuse poolt saadetud teates öeldi, et komisjoni hinnangul peab avalike vahendite kasutus peab lähtuma seaduslikkuse, eetilisuse, otstarbekuse, mõistlikkuse ja säästlikkuse põhimõttest.

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Eduard Odinets sõnas, et komisjon käsitles seda teemat kokku neljal istungil ja jõudis järeldusele, et heade tavadega vastuolus kulutustega ei tohiks üksi ametiisik kergekäeliselt nõustuda.

"Teema tõstatamine ajakirjanduses oli õigustatud ning aitab avalikkuse tähelepanu juhtida küsitavale rahakasutusele. Komisjon leiab, et peaministrit ja teisi kõrgemaid riigiametnikke teenindavate riigiasutuste teenistujatel on õigus ja kohustus seada kahtluse alla ja keelduda korralduste täitmisest ja kulutuste tegemisest, kui need ei ole kooskõlas heade õigusaktide, heade tavade ning kokkuhoidlikkuse, vältimatu vajalikkuse, läbipaistvuse ja teiste avalikus sektoris kokkulepitud põhimõtetega," lisas Odinets.

Komisjoni aseesimehe Valdo Randpere sõnul on komisjoni eesmärk meenutada, et avalikke vahendeid tuleb kasutada nii, et avalikkus neid mõistaks. "Seega ütlen selle teema kokkuvõtteks veelkord, et avalikud vahendid ei ole ette nähtud priiskamiseks ning kutsun kõiki jätkuvalt üles kainele ja säästlikule käitumisele," ütles Randpere.

Reispassiks džinn ja toonik

Skandaal puhkes eelmisel kuul, mil Ekspress kajastas, et Ratase valitsuse aegsed dokumendid näitavad, kuidas peaminister lasi heldelt oma lähikonda poputada – loomulikult maksumaksja kulul. Osad kulud olid kentsakad, näiteks sõitis peaminister mullu suvel Kagu-Eestisse. Reisiga seotud kulude juures on 127 eurot, mille taga raamatupidamise selgitus "joogid autosse". Ekspress küsis selle Selveri tšeki välja. Tšeki järgi osteti autosse kaks 0,7-liitrist pudelit Normindia džinni ning toonikud. Lisaks neli pudelit alkovaba siidrit.

Ratase valitsemise aegu peaministri bürood juhtinud Tanel Kiik ja Johannes Merilai avaldasid skandaali puhkedes Ratasele toetust, koostades avaliku kirja, kus märkisid, et peaministri töö on väga koormav, sest toimub ööpäeva- ja aastaringselt.

Korruptsioonivatase erikomisjoni ees rõhutas Ratas mai keskel, et ei ole ajanud segi isiklikku, erakonna ega peaministri rahakotti. Sotsiaalmeedias oli ta varasemalt märkinud, et valitsusjuhi ametit pidades järgis ta alati nii eetilisi ja seaduslikke piire kui ka oma südametunnistust ja tõekspidamisi.