Kaheksa inimest peeti kinni rahvusvahelise juurdluse raames rünnaku üle juveeliäri vastu Veneetsia Püha Markuse väljakul 2017. aasta 17. märtsil ja ka teiste Euroopa luksusjuveeliäride vastu. Juurdlus on kestnud kolm aastat ja seda on koordineerinud Europol. Itaalia politsei teatel toimusid kinnipidamised Austrias, Eestis ja Soomes.

Juurdlus viis APA teatel Eesti bandeni, mis spetsialiseerus luksusjuveeliäride röövimisele kogu Euroopas. Hinnanguliselt rööviti enam kui miljoni euro väärtuses esemeid. Juurdluses osalesid Itaalia, Austria, Prantsuse, Eesti ja Soome politseid. Viis vahistamist toimus Euroopa vahistamiskäsu alusel.

Jõuk püüdis 2017. aasta märtsis Veneetsia Püha Markuse väljakul juveeliäri röövida, aga ebaõnnestus. Üks turist märkas kurjategijad ja kutsus politsei, mille peale mehed põgenesid, vahendab välismeedia.

Esmaspäeva õhtul selgitas Eesti keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juht Ago Leis:

"Keskkriminaalpolitsei ametnikud pidasid 2020. aasta sügisel Eestis kinni viis inimest, keda oli alust seostada mõni aasta varem toime pandud relvastatud röövidega Kesk-Euroopas. Austrias, Itaalias ja Prantsusmaal toimunud röövid olid sarnase käekirjaga ning sündmuskohtadel kogutud info andis alust arvata, et kurjategijad on seotud Eestiga.

Europoliga koostöös aitasime riike nende uurimistes, vahetasime kontrollisime kogutud infot. Tuvastasime rööviga seotud isikud ning Euroopa vahistamismääruse alusel pidasime nad kinni, kuulasime üle, otsisime läbi nende kodud ja andsime välja. Üks kahtlustatav peeti kinni Soomes. Kaks inimest peeti kinni vahetult pärast kuritegusid Austrias. Kahtlustatavad on varasemalt kriminaalkorras karistatud.

Sellised röövimiselt on tavaliselt organiseeritud ning kurjategijad värvatakse neid toime panema. Rööve planeeritakse ette, tutvutakse kohapealse olustikuga ning läbi mõeldakse põgenemisteed. Antud juhul kasutati röövidel ka relvi ja tähelepanu hajutamiseks suitsupomme.

Rahvusvaheline koostöö on selliste kuritegude uurimisel väga oluline. Isegi kui kahtlustatavaid ei õnnestu tabada kuumadel jälgedel vahetult pärast kuriteo toimepanemist, teevad õiguskaitseasutused Euroopas alati koostööd ja vahetavad infot ning varem või hiljem tuleb tehtu osas vastutust kanda."